Una bandera negra oneja avui, dimarts, a l'Ajuntament de Berga. Amba quest símbol, l'equip de govern del consistori vol recordar el 3 de novembre de fa 40 anys quan una explosió de grisú a la mina Consolació de Fígols va posar fi a la vida de 30 miners.

Amb aquest accident del 3 de novembre del 1975, trenta vides i moltes famílies quedaven orfes per sempre més, però també ho feia tota la comarca. Des del consistori berguedà asseguren que «la mina sempre havia anat molt més enllà de les seves galeries i és que les reivindicacions dels miners ultrapassaven la boca de la mina, les seves victòries eren fortament celebrades així com el dol de les seves ferrotes en forma de repressió o mort».

Afegeixen que «es vulgui o no, aquella ccident va suposar un cop massa fur per al comarca. El treballa a la mina mai més va ser el mateix i l'empresa que ja arrossegava problemes de rendibilitat va quedar tocara de mort».

Afegeixen que «avui és un dia trist però des de l'Ajuntament de BErga es vol fer un sentit record a aquelles persones i a tots els miners i familiars que van fer de la mina la seva vida».