Els Castellers de Berga no paren de créixer. La colla, que ha posat punt i final a la seva quarta temporada, ha aconseguit assolir els objectius marcats i «amb nota». Després de consolidar els castells de 7 iniciats la temporada passada, el grup ha acabat el seu quart any a les portes de descarregar la torre de set, un repte que esperen assolir durant els primers mesos de la temporada que ve. La trajectòria dels de la camisa blava continua in crescendo i després d’intensos mesos de feina fan una parada per carregar piles per a la propera temporada, en què s’estrenarà cap de colla i president.

L’actual cap de colla, Guillem Gonfaus, es mostra satisfet del bon any viscut. «Ens vam marcar recuperar i consolidar les estructures de 7 i ho hem aconseguit de sobres», afirma. «Evidentment, com a colla, sempre esperes arribar a més, i hem quedat a molt poc de poder portar a plaça la torre de set (2 de 7), però haurem d’esperar a la propera temporada», afegeix. L’equip tècnic ha decidit no arriscar-se i per «prudència» s’ha optat per esperar una mica més abans d’entrar en un nou nivell de castells. En les 23 actuacions que han fet els de Berga durant aquesta temporada han descarregat 154 castells (amb pilars inclosos) i només han tingut una caiguda. Unes xifres que s’han de valorar molt positivament tenint en compte la seva curta vida dins del món casteller. Una de les fites que els ha motivat durant les darreres actuacions d’aquest 2015 ha estat la d’arribar al castell número 100 de 7 pisos, que classifica als Castellers de Berga com una colla consolidada dins de la gamma de set.

Nous reptes

Gonfaus creu que, més enllà de les construccions que s’han aconseguit, cal destacar «la bona evolució que s’ha fet a nivell tècnic». A l’espera del criteri de la nova junta, té clar que «la colla només pot continuar creixent» i espera que durant l’any vinent es puguin veure el 2 de 7 o el 4 de 8, que han estat assajant durant els darrers mesos. «Pel volum de població que tenim, segurament mai no podrem arribar als castells de 9», però sí que podem entrar al terreny de la gamma de 8.

Pel que fa a la part social, el president de l’entitat, Xavier Torrabadella, també en fa una bona valoració. Un dels canvis més importants que ha viscut la colla en- guany és que ha pogut traslladar la seva seu a Berga i instal·lar-se a Cal Cuberas (vegeu desglossat). Més enllà de la nova ubicació, en destaca que el volum de castellers no ha disminuït. «El que hem notat és que hi ha hagut relleu de persones, algunes que han plegat i altres de noves que han entrat», explica. La colla manté entre uns 120 i 150 castellers actius implicats, «tot i que com més lluny són les actuacions més costa moure camises, però això passa a tot arreu». Destaquen també les persones que no fan castells però que col·laboren activament a l’entitat. I en la part més social, el públic de les actuacions i, sobretot, la vuitantena de comerços que hi col·laboren econòmicament.

La secció infantil és una de les que més funcionen. Segons Torrabadella, «fins i tot és complicat absorbir tota la colla de nens que ens ve cada setmana». Assegura que «s’està fent una molt bona feina que garanteix castells per molts anys i un relleu a mesura que els nens van creixent».

Els millors, a Berga

La colla berguedana ha consolidat al calendari de la ciutat algunes diades, com ara la dels Quatre Fuets, que els dos darrers anys ha estat protagonitzada per les colles de referència del món casteller, amb l’actuació dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca. «Potser costa que la gent valori el que suposa que el Barça dels castells actuï a la plaça de Sant Pere, i sense cap ajuda institucional», tot i que asseguren que amb els anys «el suport de la ciutadania ha anat creixent».

Contràriament, han trobat a faltar suport institucional del govern de Berga en els seus primers tres anys i mig de vida. «Esperem que la relació canviï i es cregui més en el que estem fent», ha comentat Torrabadella. No obstant això, sí que es mostren agraïts a tots els ajuntaments de la comarca que «fan el possible perquè hi puguem actuar. Des del principi hem defensat que, tot i que el nostre nom és Castellers de Berga, ens sentim de tot el Berguedà i hem consolidat algunes diades més enllà de Berga portant colles i castells a localitats que mai n’haurien tingut», finalitzen.