Roma defensa que Berga mantingui el carrer de Manso Solà

Una proposta demanava canviar el nom de l'espai dedicat al militar borredanès per dedicar-lo a Josep Maria Isanta

23.11.2015 | 16:25

L'alcalde de Borredà Joan Roma del PSC ha defensat davant l'alcaldessa de Berga Montse Venturós (CUP) que la capital mantingui el nom del general Maso Solà, fill de Borredà a un dels seus carrers. Tal i com ja va informar Regió7, el Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs (CEJB) de Berga ha proposat canviar els de noms de religiosos o militars de prop de més de 30 carrers de Berga. Per aquest en concret, el CEJEB proposava es digui Josep Maria Isanta en record del jove assassinat el maig del 2005.

L'alcalde Borredà ha enviat la següent carta a la batlessa de Berga:

Ajuntament de Berga
Il·lma. Sra. Montserrat Venturós i Villalba
Borredà, 23 de novembre de 2015.

Il·lma. Sra. Alcaldessa,

Davant les noticies aparegudes en els mitjans de comunicació sobre una proposta per canviar alguns noms de carrers i places de la ciutat de Berga, per altres, he comprovat com un dels noms a canviar seria el dedicat al General Josep Manso i Solà, fill il·lustre de Borredà, i figura destacada de la lluita "contra el francès", entre molts altres fets destacats de la seva vida .

Vull deixar clar el total i ple respecte a les propostes, decisions i acords que pugui prendre l´ajuntament de Berga, en tant que òrgan sobirà, en totes les seves competències, però li agrairia atendre aquest escrit en tant que rèplica o contra proposta a la presentada, pel que fa la figura del General Manso Solà.

El General Manso, va néixer el 26 de setembre de 1785 a Borredà i va morir el 22 de març de 1863, a Madrid a l´edat de 77 anys. Per tant, res a veure amb la guerra civil, ni amb altres guerres més properes en el temps. De moliner va passar a guerriller, valent i astut com per esdevenir en pocs anys, general destacat, format en la lluita "contra el francès". Formà part de l´exèrcit reial en els regnats de Ferran VII i Isabel II, ocupant diverses capitanies generals i obtenint el títol de Comte del Llobregat.

Amb tot, no voldria destacar tant la faceta militar com el seu respecte per l´enemic, i el bon tracte que sempre donà als vençuts, fins el punt de ser-li reconegut per part del govern francès. No fou el militar sanguinari que molts poden adjudicar a un militar, d´altres temps i altres llocs, sinó un home just, sensat i equilibrat. Aquesta és la part de la qual estem més orgullosos els borredanesos, a l´igual que d´altres càrrecs , en els quals va demostrar eficàcia i honestedat.

La darrera part de la seva vida, la passava habitualment a Cornellà de Llobregat, on existeix la gran masia de Can Manso, procedent de la seva dona. Un retrat seu forma part de la Galeria de Catalans Il·lustres de l´Ajuntament de Barcelona.

A Borredà, una placa commemorativa , situada en una de les parets del campanar, recorda la seva figura , un retrat d´ell està a l´entrada de la Sala de Plens, i un dels carrers li va ser dedicat.

Es per tots aquests motius que molts pobles i ciutats del país porten el seu nom, i considerem molt adient que Berga, la nostra capital, li dediqués un dels seus carrers. Ens agradaria mantenir el seu record, i d´aquí aquest escrit que agrairia fes arribar a tots els grups municipals, perquè ho puguin tenir en compte , si en algun moment es debat la proposta presentada pel CEJEB.

Aprofito l´avinentesa per a saludar-?la molt cordialment.

L´Alcalde-? President, Joan Roma i Cunill

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Neus Rius a la botiga
«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Enllaços recomanats: Premis cinema