Un any més, des del servei d´Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, i la col·laboració de diverses entitats i associacions berguedanes, es dóna el tret de sortida a la campanya de sensibilització i prevenció entorn al 25 de Novembre, Dia Internacional per a l´Eliminació de la Violència envers les Dones.

La campanya comptarà amb diferents activitats adreçades a la ciutadania amb l´objectiu de sensibilitzar entorn a la violència masclista i avençar cap a una societat mes igualitària. Objectius que ja s´estan treballant durant tot l´any mitjançant diferents accions comarcals i que tenen el seu punt àlgid en la commemoració d´aquesta data assenyalada.

Enguany el cartell de sensibilització comarcal de la campanya fa referència a la coeduació, molt treballat amb les escoles i instituts de la comarca durant el primer trimestre de curs; i pretén desmuntar el "mite de l´amor romàntic" que sovint porta implícit situacions desigualitaries i abusives en les parelles, també en les parelles més joves. L´eslògan, "I a tu, quan et van deixar de tractar com una princesa?" és una interrogació directa i clara que pretén generar expectació i reflexió, en el públic més jove, sobre la construcció de relacions basades en un tracte desigualitari. L´autora de la il·lustració és Silvia Molina, sota el nom artístic de "Proserpina". Els cartells s´han repartit per tots els municipis de la comarca com a part de la campanya de sensibilització al nostre territori.

Les activitats, poble a poble

Enguany, la primera activitat es va fer al municipi de Cercs amb la representació dels RELATS AMB TRACTE (de l´autora Isabel Clara-Simó), basats en el programa Tracta´m bé del Consell Comarcal del Solsonès. També en el municipi s´han elaborat els llaços liles per a repartir entre la ciutadania.

A Gósol s´ha fet el dimecres dia 18 de novembre un taller participatiu de creixement personal adreçat a totes les dones i que porta per títol "En cos de dona". També a Gósol el dimecres 25 de novembre tenen previst un cinefòrum de la pel·lícula de producció catalana "La Por" conjuntament amb la lectura del manifest i un pica-pica per a tothom.

El mateix dia 25 de novembre a la vila de Gironella a les 20,00h. tindrà lloc l´acte d´obertura de la campanya municipal, amb la lectura del manifest i la representació de la peça artística final del projecte "en cos de dona". Aquest acte anirà acompanyat amb el repartiment dels llaços liles amb la col·laboració de l´Associació de Comerciants de Gironella que els repartiran durant tot el dia. El divendres dia 27 es farà el cinefòrum de la pel·lícula "La Por" (Biblioteca, 20h.) i el dissabte dia 28 de novembre al matí es farà la lectura dramatitzada del monòleg "Estimar sense morir" (Biblioteca, 12h. migdia) acompanyada per un refrigeri per a tothom.

Guardiola de Berguedà s´ha sumat a la campanya amb una tarda de "Rumikub", un joc de taula, que comptarà amb dones de Vilada, Borredà i del mateix municipi; a les 17h. També es farà l´entrega dels llaços liles de sensibilització.

El municipi de Bagà, el mateix dia commemoratiu, l´Associació de Comerciants i Empresaris i conjuntament amb la participació del Club-Bagà; també repartiran llaços liles a tota la ciutadania. Així mateix també es repartiran a la Pobla de Lillet amb la col·laboració del Casal de gent gran del municipi.

A Puig-reig, les activitats de la campanya municipal s´iniciaran el proper dilluns dia 23 de novembre, amb una sessió de contacontes coeducatius pels més petits a les 18,30h. a la biblioteca i paral·lelament una xerrada pels adults sota el nom "Eines per a converses difícils: prevenció i gestió de conflictes". Es finalitzarà amb un pica-pica per a tothom. També a Puig-reig, el divendres 27 de novembre a les 18:30h. a la biblioteca es farà el taller participatiu "Igualtat de Gènere" a càrrec d´Homes Igualitaris de Catalunya. Finalment, la UBIC de Puig-reig també s´ha sumat al repartiment dels llaços liles el mateix 25 de novembre gràcies a la col·laboració del Casal de la Gent Gran del poble.

Al municipi de Saldes es realitzaran tallers de creixement personal i empoderament de les dones durant les setmanes pròximes a la data commemorativa; així mateix, l´Associació de Dones del municipi està també preparant més activitats.

El municipi de Vilada farà el cinefòrum de la pel·lícula "La Por" el dissabte 28 de novembre a les 17,00h. seguit de la lectura del manifest, el repartiment dels llaços liles de sensibilització i un refrigeri per a tothom.

L´Associació de Dones del municipi de Montmajor també preparen una activitat pel 30 de novembre, amb el taller participatiu de creixement personal adreçat a totes les dones "En cos de dona", seguit d´un refrigeri per a tothom. Durant la setmana vinent, a diferents punts estratègics del municipi es podran agafar els llaços liles de sensibilització.

Amb totes aquestes activitats, el dia 25 de novembre i durant tota la campanya es repartiran al voltant d´uns 2000 llaços liles a tota la ciutadania.

El diumenge, 29 de novembre, a les 18 h al Pavelló de Suècia, es farà el lliurament de premis de la cinquena edició del concurs "Nosaltres també diem no a la violència", organitzat conjuntament entre el Consell Comarcal del Berguedà i l´Ajuntament de Berga. Seguint el format dels altres anys, uns 200 alumnes dels centres de secundària de Berga, Gironella, Puig-Reig i Bagà, han estat treballant durant aquest primer trimestre de curs amb l´elaboració de vídeos on de forma resumida fomentin l´eradicació de la violència, fomentant els valors en igualtat. Per complir aquest objectiu l´alumnat ha rebut tallers per a la prevenció de la violència, escoltat experiències de dones que han patit violència, i xerrades informatives dels Mossos d´Esquadra que contribuiran a la identificació de les situacions de violència.

A l´acte es lliuraran els premis dels grups guanyadors i es projectaran els treballs. Enguany a l´acte es suma l´EMMB amb la participació del Combo-Infantil. L´acte és obert a tothom.

Des del Servei d´Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà animem a tota la ciutadania a participar en les accions programades al llarg de tota la comarca, per a seguir construint una societat berguedana més igualitària i lliure de violència envers les dones.