La temporada de tòfones, amenaçada per un estiu massa càlid i sec

Els Agents Rurals intensifiquen la vigilància a les zones tofoneres per evitar el furtivisme

24.11.2015 | 19:49
El tofonaire Josep Alhama amb la seva gossa Pom.

La temporada de la tòfona silvestre arrenca aquest diumenge amb males previsions degut a les altes temperatures d'aquest estiu. La secada del mes de juliol, amb temperatures extremes i sense pluges, fa preveure que l'inici de la temporada no serà gaire productiva a Catalunya. "La tòfona més superficial l'hem perduda, i ara caldrà veure si es pot salvar la més profunda", ha explicat el president de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep M. Carol. A la mala climatologia s'hi suma la massificació del porc senglar i el furtivisme. Per evitar les males praxis, els Agents Rurals han extremat la vigilància a les zones tofoneres i han continuat instal·lant càmeres. Fins ara s'han atorgat 468 llicències.

La tòfona necessita temperatures suaus i pluges constants durant els mesos d'estiu, unes condicions que aquest any no han estat possibles. Precisament, la calor extrema i la manca de pluges han estat les constants d'aquest estiu i això fa preveure una mala campanya.

Tot sembla indicar que les dades de producció d'aquest any estaran molt lluny de les registrades la temporada anterior, quan es va aconseguir la millor campanya dels últims 40 anys amb una producció de 7.000 quilos, 500 dels quals van ser de tòfona de cultiu.

La caça furtiva de la tòfona: un greu problema

Abans de l'inici de la temporada, els Agents Rurals han extremat la vigilància de les zones tofoneres per evitar que se n'emportin les més primerenques. Ho han fet amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d'accés i, des de l'any passat, amb la instal·lació de càmeres de fotoparany que permeten constatar la pràctica furtiva i a la vegada descartar que l'extracció hagi estat produïda de manera natural per un senglar.

Aquest 2015 els Agents Rurals han dut a terme més de 300 inspeccions de zones tofoneres i han realitzat tres denúncies –dues per aprofitament de tòfones en època de veda i una per fer-ho sense llicència-. Dues d'aquestes denúncies s'han fet a la comarca d'Osona, on el cap dels Agents Rurals d'aquesta àrea, Quim Dalmau, ha explicat que el perfil del furtiu és divers, però gran part d'ells són tofonaires i reincidents. "Hi ha molta competència entre ells i n'hi ha que pensen: abans que l'agafi un altre l'agafo jo encara que estigui verda", ha dit.

Des del cos dels Agents Rurals alerten que la tòfona verda que s'extreu abans de l'inici del període no ha assolit el desenvolupament, la olor, el color i el grau de maduresa òptims que la fan tan valorada internacionalment. Així, recorden que comercialitzar aquestes tòfones, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica. Tant l'extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la Llei 6/1988 forestal de Catalunya, qualificada com a greu, amb una sanció que pot arribar als 3.000 €, més el comís de les tòfones.

El futur de la tòfona silvestre

La tòfona que creix als boscos catalans cada cop és més escassa a causa de l'estat de degradació dels boscos i el furtivisme –ja sigui d'animals o de persones-. El cultiu de la tòfona creix, però Catalunya encara té molt camí per recórrer per tal d'equiparar-se a d'altres zones de l'Estat com Terol, on la producció de tòfona de cultiu és molt elevada.

A Osona, per exemple, pràcticament la totalitat de la tòfona és silvestre, i Carol s'ha mostrat escèptic davant l'opció de cultivar-ne. "Aquesta comarca no té el terreny adient, la terra està molt conreada i hi ha excés de purins", ha explicat. Per protegir el futur de la tòfona silvestre, Carol reclama més ajuda econòmica a l'administració per ballar les tofoneres i posar-hi sistema de reg.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema