Segur que quan els regidors de Berga van aprovar en ple, el juliol del 2011, demanar al Parlament català que promulgués una llei específica per preservar i finançar la Patum no podien imaginar que avui, quatre anys més tard, aquesta legislació encara no existiria. L'entrebanc actual és que la convocatòria d'eleccions al Parlament del 27 de setembre va comportar que s'aturés la tramitació de la nova llei de patrimoni. Això vol dir que si el nou Govern ho considera oportú, el procés s'haurà d'iniciar de bell nou en l'actual mandat, segons han confirmat a aquest diari fonts del Parlament i del departament de Cultura.

Lluís Puig, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, ha comentat a aquest diari que "en l'anterior legislatura vam proposar modificar la Llei 9/1993 de Patrimoni Cultural per tal que hi quedés reflectit i legislat el Patrimoni Cultural Immaterial" tal com ja va informar aquest diari en el seu dia. Tanmateix "en convocar-se les eleccions anticipades no hi va haver temps de tirar-ho endavant".

Fonts del Parlament han detallat que totes les tramitacions de lleis que estiguessin en curs en el moment de la convocatòria electoral "decauen" llevat de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP). Per tant, quan es formi el nou Govern, aquest haurà de decidir si vol tirar endavant aquesta llei. Si ho fa, aleshores haurà d'iniciar de nou tota la tramitació. Sobre això, Lluís Puig ha manifestat que "en aquests moments s'està a l'espera de la formació d'un nou govern que haurà de prendre posicionament sobre aquest tema".