Bagà i Sant Julià de Cerdanyola han iniciat el darrer compte enrere a l'espera que la Fia-faia, la tradicional crema de torxes vegetals que se celebra la nit de Nadal per donar la benvinguda al solstici d'hivern, que aquestes dues poblacions han conservat, sigui declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco, que des d'avui es reuneix a Namíbia.

La festa de Fia- faia forma part de la candidatura anomenada "Festes del Foc del Solstici d'estiu del Pirineu". Es tracta d'una proposta multinacional. Està formada per 63 pobles, 34 de l'estat francès, 17 de Catalunya i la Vall d'Aran, 9 d'Aragó i 3 d'Andorra. La lidera Andorra, que és qui presenta formalment la proposta i també qui envia un representant a la reunió de la Unesco. Aquesta llista internacional té l'aval dels tres estats implicats.

En declaracions a Regió7, Josep Ureña, president de l'Associació de la Fia-faia que aplega els ajuntament de Bagà i Sant Julià, el parc del Cadí Moixeró i entitats, ha explicat que afronten aquestes hores prèvies amb la certesa que seran reconeguts per la Unesco. "Nosaltres ho donem per fet". I explica la raó. "N'estem convençuts perquè tots els filtres que hem passat fins ara s'han superat sense cap mena de dificultat". Per a Ureña "la reunió de la convenció de la Unesco és un pur tràmit, tenim la certesa que la comissió d'experts no hi ha posat impediments".