La cobla Berga Jove es va presentar oficialment en públic fa poc més d’un any. El dia de la castanyada del 2014, en un acte de l’Assemblea Nacional Catalana a Berga, sonaven les primeres notes d’aquesta jove formació -com es desprèn del mateix nom. Naixia amb el propòsit de difondre la música de cobla a Berga, a la comarca i arreu del territori. Aquest passat cap de setmana, el conjunt ha ofert una nova oportunitat de descobrir repertori interpretat amb els onze instruments que integren la formació de la música catalana per excel·lència, però, a més, amb segell berguedà. O més ben dit, patumaire.

El concert s'ha emmarcat en els actes de celebració del desè aniversari de la proclamació de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Els músics van presentar dissabte, davant de més de 150 persones, un repertori d'algunes de melodies de la festa del Corpus berguedà coincidint amb l’efemèride. «Des del principi vam anunciar que volíem promocionar els concerts de cobla. Després de l’actuació de presentació de l’any passat i d’un petit concert a Puig-reig amb la Polifònica, volíem fer un altre concert a Berga, i aprofitant que aquest mes es compleixen 10 anys de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco, hem cregut que seria una bona opció fer un concert encarat a aquesta commemoració», explica Lluís Gual, un dels membres de la formació. Assegura que d'aquesta manera posen en comú els «dos mons» que formen el seu nom: cobla i Berga. L’altre element que els identifica és la joventut. Aquesta qualitat ve determinada per les seves edats, i és que els integrants de la formació tenen entre 18 i 23 anys.

L’actuació ha estat el resultat de la feina feta durant les darreres setmanes sota les indicacions del seu director, el també jove músic berguedà Denis Rojo, flabiol de la cobla Jovenívola de Sabadell. A la primera part es van poder sentir obres de caire simfònic per a cobla d’autors com Borgunyó i Joaquim Serra. A més, en primícia, va estrenar-se la sardana Un any i un dia del músic berguedà Robert Agustina, sardana que ha escrit aquest any dedicada a la cobla Berga Jove i al seu primer any d’existència. La segona part va estar protagonitzada per obres de vessant més patumaire. La majoria, però, peces «que fa molt temps que no es toquen o no s'han tocat mai a Berga», detalla Gual, com per exemple l’arranjament del Ball de l’Àliga de Ricard Cuadra per a cobla, estrenat per la Principal de la Bisbal el 1987 al parc del Lledó.

Un any de vida

Més enllà de celebrar els deu anys de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat, amb música de la festa per a cobla, la formació també ha aprofitat el concert per commemorar, simbòlicament, el seu primer any de vida. Queralt Cuadra, Júlia Altarriba, Joan Serra, Marc Escànez, Lluís Gual, Toni Molera, Marc Villegas, Martí Badia, Marcel Comellas, Blai Gragés i Anna Benavides valoren positivament la feina feta fins ara. «Creiem que hem complert els nostres objectius d’oferir repertoris de qualitat però balladors, i hem fet tot el que ha estat a les nostres mans per fer concerts de cobla», precisa Gual. A més, assegura que tenen la intenció de continuar treballant per programar nous concerts de cobla, ja sigui a Berga o en altres localitats «que ens puguin acollir per promocionar el repertori simfònic per a cobla». De cara a l’any vinent ja tenen algunes actuacions confirmades, com la que faran pel centenari de la Coronació de Queralt.