Càritas Berga tancarà l'any amb menys famílies al banc d'aliments que el 2014

Les dades registrades fins a l'octubre confirmen la tendència a la baixa d'usuaris, amb una reducció de 140 persones

03.12.2015 | 07:49
Voluntàries de Càritas

Càritas Parroquial Berga tancarà l´any amb menys usuaris al servei del banc d´aliments que el 2014. Les dades registrades fins a aquest octubre confirmen la tendència a la baixa que ja es va iniciar l´any passat d´una manera menys explícita. Els col·lectius de la Taula d´Entitats Socials de Berga creuen que, tot i que les xifres encara són «alarmants», no es pot negar que «la situació s´està estabilitzant i el nombre de persones que es beneficien del servei d´aliments s´ha estancat i, fins i tot, ha disminuït respecte de l´any passat». Així ho assegura Gemma Bajona, tècnica de Càritas Parroquial Berga, fent una primera anàlisi de les dades registrades fins a final d´octubre.

El nombre de berguedans que assisteixen periòdicament a les estances de Càritas a recollir aliments ha disminuït respecte de l´any passat, però és lluny encara d´assolir les xifres del 2007. Segons Bajona, fins a l´octubre d´enguany han passat pel servei 709 usuaris de 232 famílies diferents, amb 289 infants. Si les xifres es comparen amb les del 2014, la valoració és positiva. L´any passat va tancar –a Berga– amb 848 persones de 278 famílies usuàries d´aquest servei, amb un total de 326 infants. No obstant això, per a Bajona les dades «continuen sent preocupants si es comparen amb les de fa vuit anys». El 2007, abans de l´inici de la crisi econòmica, s´atenia 269 persones de 73 famílies. És a dir, des de llavors, el nombre d´usuaris s´ha multiplicat per tres.
Les xifres d´enguany són provisionals, mentre s´espera tancar els mesos de novembre i desembre. De totes maneres, Bajona assegura que en aquest poc temps «no variarà gaire la situació».

Pel que fa als motius d´aquesta millora, tot i que continguda, els tècnics creuen que pot respondre a diversos elements. Per una banda, Bajona detalla que «hi ha hagut persones que han marxat de la ciutat, això pot haver ajudat a la reducció», tot i que també cal tenir en compte que n´han arribat de noves. A banda dels moviments migratoris, però, els responsables de les entitats socials reconeixen que, cada vegada més, hi ha usuaris que troben feines temporals, «petites coses que els suposen un parèntesi i la possibilitat de respirar econòmicament durant uns mesos», diu Bajona. Té clar que la feina no s´acaba aquí i que cal continuar per reduir encara més el nombre de famílies que recorren al servei d´aliments. És per això que es complementa amb altres recursos com el de la recerca de feina. «El nostre objectiu és que aconsegueixin una independència econòmica que els permeti anar a comprar al supermercat, i no haver de venir a buscar menjar a Càritas», corrobora la tècnica.

Nadal a totes les taules
A hores d´ara, Càritas rep 145 famílies al banc d´aliments, una xifra que no hauria de variar gaire fins a final d´any, «perquè voldria dir que hi ha famílies que són noves a Càritas i no han estat mai usuàries del servei». Aquestes famílies són les que abans de les festes de Nadal rebran un lot extraordinari a banda del que ja reben periòdicament. És per això que durant la campanya de recollida d´aliments de Nadal (vegeu desglossat) «també demanem productes especials com torrons, galetes, neules, olives... per portar la festivitat de Nadal a la taula d´aquests usuaris».
L´equip de voluntaris del servei d´aliments treballa setmanalment per garantir que els usuaris marxin a casa amb la cistella plena, però també contents pel tracte rebut, pràcticament personalitzat per fer la situació més agradable.

S´inicia la recollida d´aliments a escala local
La Taula d´Entitats Socials inicia el proper 5 de desembre una nova edició de la campanya de Nadal de recollida d´aliments, que s´allargarà fins al 5 de gener. Durant aquest mes, coincidint amb les festes nadalenques, les entitats aprofiten per fer una recollida extraordinària d´aliments que els permeti complementar el que ja recullen durant la resta de l´any, el que reben del fons Europeu, d´empreses i particulars o també d´altres campanyes solidàries.

Tal com ha recordat la tècnica de Càritas Gemma Bajona, «hi ha col·laboradors durant tot l´any, però ara és una època en què hi ha més bona predisposició». Com en els darrers anys, el seu objectiu principal, però, és recollir aliments concrets, «dels que en tenim menys i, tot i que no són tan bàsics, també són necessaris». Així, durant aquesta campanya incidiran que els veïns donin sobretot oli, llet, conserves, cacau en pols, xocolata i melmelades. «De pasta, llegums i arròs en tenim molt, i és necessari disposar d´altres productes per complementar els paquets que entreguem als usuaris». També es recolliran productes especials de Nadal, com torrons.

En aquesta campanya hi participaran sis establiments locals. És el cas de Petit Preu, Supermercat Pedret, Llobet, Forn Valldan, Forn Santa Anna i BonÀrea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema