Joan Roma, alcalde de Borredà, ha fet pública, una carta de felicitació a Bagà i Sant Julià de Cerdanyoal pel fet que la seva festa, la Fia-faia ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial del Humanitat per la Unesco.

Aquesta és la carta:

FELICITATS A BAGÀ I SANT JULIÀ - HAN SABUT PRESERVAR UNA TRADICIÓ MIL.LENÀRIA.

Ahir tots els berguedans ens varem sentir orgullosos de dos dels nostres municipis: Bagà, i Sant Julià de Cerdanyola. Tots dos han aconseguit passar de generació a generació una tradició ancestral, amb el foc com protagonista, i l´han arrelat en les noves generacions com per garantir la seva pervivència. Cap festa, cap acció esdevindria tradició sinó comptés amb el traspàs de l´esperit, la feina i l´entusiasme dels vells cap als joves.

Ahir, la UNESCO, molt lluny d´aquí , a Namíbia,va acordar concedir el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat,a les festes del foc de 63 municipis de diverses comarques de muntanya, entre els quals es troben els dos nostres.

Es un fet històric, en l´existència de Bagà i Sant Julià. Des d´ahir figuren ja no a les pàgines d´història de la comarca, sinó que han trencat fronteres i seran inscrits en les pàgines de la història de la Cultura a nivell mundial. Un orgull i alhora una immensa responsabilitat perquè s´ha de garantir la preservació de les essències, les arrels, les bones pràctiques en el desenvolupament de la Fia - Faia, en els dos municipis. No hi ha cap dubte de que així serà perquè hem vist l´entusiasme i l´eficient actuació en la seva trajectòria.

Des de fa anys, no em perdo la Fia - Faia de Bagà, i dono un petit cop de mà, a l´equip de govern municipal quan posa els mocadors de record a tots els portadors de Faies que baixen de la muntanya i entren ja en el nucli urbà. O després ajudant a repartir coca i allioli de codony a la Plaça Porxada. Tots els detalls de la festa estan programats i previstos, i això requereix molta feina "invisible" de molts dies abans, anant a recollir l´herba per fer les Faies, ajudar a fer-les als més petits i ensenyant com es fan a molts nous Faiers...

Aquesta és una festa realment i radicalment popular. Seria impossible inventar-la o fer-la per altres mitjans tècnics, humans o materials perquè no tindria èxit. Tot el que s´inventa és efímer, tot el que s´hereta , es perpetua perquè ve amb la sang, amb la tradició oral que passa de pares a fills, i impregna l´orgull de continuar fent el que s´ha vist fer als pares, als avis, i besavis, i se sap que s´allunya en els temps més apartats i ancestrals.

Les persones son protagonistes i els ajuntaments han de facilitar la infraestructura, la coordinació i la disposició del personal necessari per la seguretat o la neteja posterior, alhora que la promoció i protecció de tot el que envolta la festa. Els dos ajuntaments així ho han fet amb plena eficàcia i entusiasme.

Com Alcalde de Borredà, faig arribar als Alcaldes de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola la més entusiasta felicitació amb el prec que la facin arribar a tots els seus conciutadans. Poden estar legítimament orgullosos d´haver preservar una tradició ancestral, i els donem ànims perquè la traspassin a les futures generacions, amb el mateix entusiasme i respecte als avantpassats.

Borredà, 2 de desembre de 2015.

L´Alcalde - President, Joan Roma i Cunill