La Fia-faia ja és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat juntament amb 62 festes del foc del Pirineu, la majoria d'estiu menys les berguedanes, les úniques que s'escauen a l'hivern. El jurat de la Unesco reunit a la capital de Namíbia, Windhoek, va acceptar ahir inscriure l'ancestral celebració berguedana a la seva llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En deu anys, el Berguedà, una comarca del Prepirineu de menys de 40.000 habitants, ha aconseguit tenir dues festes reconegudes com a patrimoni universal. Tota una fita, sens dubte.

La notícia va omplir de joia dues localitat, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, que plegades no arriben als 3.000 habitants i que han sabut mantenir viva aquesta celebració singular. Un feliç alcalde de Bagà, Nicolás Viso, deia ahir a Regió7 que la proclamació "és una gran notícia per a la nostra tradició i per a la gent de Bagà i Sant Julià que han estat capaços de mantenir l'essència d'una celebració ancestral". El reconeixement de la Unesco "li dóna un valor excepcional i ha de servir per projectar els nostres municipis". Alhora, el segell de la Unesco "suposa una gran responsabilitat". Advertia que, tot i que "no és habitual, s'han donat casos d'elements festius que han estat declarats i que posteriorment han perdut aquesta distinció. Ara cal tenir cura per mantenir les arrels de la festa perquè no mori d'èxit".

Una altra persona orgullosa ahir a Bagà era Josep Ureña, el president de l'Associació de la Fia-fia, que aplega els dos consistoris, el parc natural Cadí Moixeró i entitats. Ureña deia que des que fa més d'una dècada, quan es va crear l'associació per recuperar una celebració que anava disminuint, s'han anat assolint diferents fites que han ajudat a dinamitzar-la. Un punt culminant d'aquest procés de recuperació va ser el 2010 quan la Generalitat va declarar-la Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Ahir, la Fia-faia va fer el cim amb el reconeixement de la Unesco. "No s'espera que ara esdevingui una festa massiva i que ens envaeixin els visitants", comentava Ureña. I és que la celebració té limitacions tant d'espai i de recursos (l'herba amb què es fan les torxes que es cremen) com per les dates en què s'escau, la nit de Nadal, de caire familiar. Amb tot, el reconeixement internacional ha de servir "per donar-la a conèixer, difondre la seva tradició i perquè al llarg del temps no es perdi". Josep Ureña exposava que "encara hi ha elements per recuperar".

Sigui com sigui, ara és moment de gaudir de l'alegria fruit de la proclamació. Avui, dimecres, tant Bagà com Sant Julià celebraran a 2/4 de 8 el reconeixement de la Unesco amb la cremada simbòlica de faies.