L´Ajuntament de Cercs ha concedit el premi Santa Bàrbara d'enguany a l´Associació d´afectats (vídues i pensionistes) per la supressió de la quotacupó del carbó, alhora que ha concedit una distinció honorífica a la Junta directiva del FC Barcelona. L'acte d'entrega dels reconeixements es farà aquest dissabte, a les 12 del migdia, al Cine Teatre de la colònia minera Sant Corneli.

Un cop acabi l'entrega, a la 1, hi haurà el concert en honor de Santa Bàrbara, a càrrec de la coral de l´escola de música de Puig-reig amb el pianista Xavier Guitó i la soprano Montserrat Bella i, després, s'estrenarà el documental 'Muntanya negra' produït pel Museu de les Mines de Cercs i realitzat per Pep Vendrell.

Dins el marc de l'entrega dels guardons, dissabte també es faran diverses activitats de commemoració del 40è aniversari del tràgic accident a la mina Consolació el 3 de novembre del 1975. Entre les diverses activitats de commemoració s´inaugurarà un monument als difunts a la plaça Sant Romà de la Colònia minera Sant Corneli en homenatge a tots els morts de la comarca del Berguedà. El monument inclourà el nom dels 206 difunts on cronològicament es relacionanen les víctimes de la història de la mineria del Berguedà des de l´any 1903 fins al 1996,aquest monument ha estat dissenyat per dos veïns del poble de Cercs, Jaume Corominas i César Gutiérrez.

Encara relacionat amb l'aniversari de l'accident, dissabte també s'atorgarà una distinció honorífica a la Junta directiva del FCBarcelona, ja que el gener del 2016 farà 40 anys del partit que els blaugrana van dsputar a Berga per tal de recaptar fons per a les famílies dels miners desapareguts.