La Generalitat anuncia que retallarà una línia de P3 a l´escola pública de Berga

La moció de les associacions de pares i mares dels centres públics s'havia de debatre en el Ple d'aquest dijous però ha estat retirada

04.12.2015 | 07:43
Una classe de P3 a l´escola de Sant Joan de Berga el curs 2014-2015
Una classe de P3 a l´escola de Sant Joan de Berga el curs 2014-2015

El departament d´Ensenyament de la Generalitat ha anunciat a l´Ajuntament de Berga que es proposa retallar una línia de P3 de Berga, fet que suposaria passar de les 7 actuals (4 de l´escola pública i 3 de la concertada) a 6. La disminució de línies afectaria l´escola pública. La notícia ha provocat la immediata mobilització de la comunitat educativa, que s´hi oposa frontalment perquè considera que aquesta supressió va en contra del model d´educació pública de qualitat que defensen.

El departament d´Ensenyament estudia aquesta mesura per la davallada de la natalitat que experimenta Berga, que es tradueix també en una disminució del nombre d´escolars. Segons les previsions de la Generalitat, el proper curs escolar, a la ciutat, accediran a P3 122 alumnes, d´aquí a dos cursos 128 i l´altre (nens i nenes nascuts el 2015) en seran 92. Aquest curs escolar hi ha un total de 147 alumnes de P3 –l´anterior en van ser 173 i l´altre, 156–; la majoria, 81, estudien a l´escola pública i estan distribuïts en quatre grups a les escoles de Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan. La resta, 67, estudien en dos centres concertats: Xarxa i Vedruna, que ofereixen 3 línies.

Malgrat tot, fonts del departament han explicat que a hores d´ara «no hi ha res tancat» i que la planificació del proper curs s´ha d´acabar de fer i parlar-ne amb el consistori.

Les primers reaccions davant la proposta de la Generalitat no s´han fet esperar. L´equip de govern de la CUP ha informat la comunitat educativa de la voluntat del departament en una reunió celebrada dimarts. En declaracions a Regió7, la regidora d´Educació, Mònica Garcia, ha dit que l´executiu s´oposa a la proposta de la Generalitat. Garcia ha explicat que aposten per l´escola pública i volen que aquesta sigui la primera opció dels berguedans. A més diuen que si s´ha de retallar ha de ser «el concert de la privada». L´edil Garcia ha dit que no troben «lògic que s´equipari l´oferta pública a la privada». La responsable municipal espera que puguin fer canviar d´opinió la Generalitat i que obri el període preinscripció com estava previst.

De la trobada n´han sortit diferents acords. En primer lloc, les associacions de pares i mares de les tres escoles públiques de Berga de primària, Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan, han presentat una instància davant l´Oficina d´Atenció Ciutadana (OAC) del consistori. Es tracta d´una moció per rebutjar la possibilitat de supressió d´una línia de P3 i que volen defensar a la sessió plenària de la ciutat. Tot i que inicialment s'havia de debatre en el ple d'aquest dijous, finalment la proposta ha estat retirada i ajornada per a una sessió futura.

Maria Cervantes, membre de l´Ampa de l´escola de Sant Joan, ha rebutjat la proposta de la Generalitat. Segons ha explicat, la pretensió del departament d´Enseyament «va en la línia d´equiparar l´oferta pública amb la de la concertada», ja que si s´acaba aplicant suposaria que hi hauria 3 línies de P3 de l´escola pública (col·legis de Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan) i 3 més de la concertada.

En termes similars s´ha expressat Ramon Gassó, director de l´escola de Sant Joan. «Tothom entén que si no hi ha prou alumnes s´hagi de reduir una línia però creiem que no és just que es tregui de la pública, s´hauria de treure de la concertada, que també rep recursos públics». El primer objectiu de la comunitat educativa és que el Govern permeti fer la preinscripció a P3 a partir del proper febrer. Ramon Gassó ha dit que «la línia es treu a priori, perquè ja no surt oferta». Ha exposat que «el més lògic seria deixar oberta la preinscripció i veure la demanda real i certa que hi ha».

Per la seva banda, Maria Cervantes ha exposat que si d´entrada es limita als pares la possibilitat de fer aquesta preinscripció en un centre públic, això fa impossible recuperar l´oferta perquè ja no s´hi pot accedir. Per aquest motiu, Maria Cervantes ha destacat la necessitat de pressionar la Generalitat per tal que «no desaparegui aquesta línia de la pública i que es prioritzi l´oferta pública davant de la privada». Cervantes ha exposat que si en el seu dia, en un moment d´augment demogràfic, es va ampliar l´oferta de P3 a través de les concertades, ara d´on s´hauria de retallar és d´aquí.

Plataforma pro pública

La possibilitat que el departament d´Enseyament acabi retallant una línia de P3 de l´escola pública de Berga ha provocat una profunda preocupació en el món educatiu. Fins al punt que els representants dels centres públics de Berga, les Ampa i els sindicats han acordat impulsar la creació d´una plataforma en defensa de l´educació pública de tot el Berguedà. La reunió per engegar-la s´ha convocat per al 17 de desembre. I s´hi convidaran els representants del món educatiu de la comarca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Un fragment de la nota.
L´alcaldessa de Berga denuncia a Twitter els insults d´un anònim

L´alcaldessa de Berga denuncia a Twitter els insults d´un anònim

Venturós ha assenyalat a Regió7 que no té previst denunciar el cas a la policia

El projecte d´orquestres a les escoles de primària s´amplia amb èxit al Berguedà

El projecte d´orquestres a les escoles de primària s´amplia amb èxit al Berguedà

La iniciativa ha crescut i aquest curs hi ha en marxa dotze grups instrumentals amb un total de...

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

L'Associació del Tèxtil Mèdic Sanitari aplega 14 empreses amb 360 treballadors i desenvolupa 19...

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

Ho ha posat en coneixement del Síndic de Greuges i la direcció general d'Administració Local

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Enllaços recomanats: Premis cinema