El departament d´Ensenyament de la Generalitat ha anunciat a l´Ajuntament de Berga que es proposa retallar una línia de P3 de Berga, fet que suposaria passar de les 7 actuals (4 de l´escola pública i 3 de la concertada) a 6. La disminució de línies afectaria l´escola pública. La notícia ha provocat la immediata mobilització de la comunitat educativa, que s´hi oposa frontalment perquè considera que aquesta supressió va en contra del model d´educació pública de qualitat que defensen.

El departament d´Ensenyament estudia aquesta mesura per la davallada de la natalitat que experimenta Berga, que es tradueix també en una disminució del nombre d´escolars. Segons les previsions de la Generalitat, el proper curs escolar, a la ciutat, accediran a P3 122 alumnes, d´aquí a dos cursos 128 i l´altre (nens i nenes nascuts el 2015) en seran 92. Aquest curs escolar hi ha un total de 147 alumnes de P3 -l´anterior en van ser 173 i l´altre, 156-; la majoria, 81, estudien a l´escola pública i estan distribuïts en quatre grups a les escoles de Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan. La resta, 67, estudien en dos centres concertats: Xarxa i Vedruna, que ofereixen 3 línies.

Malgrat tot, fonts del departament han explicat que a hores d´ara «no hi ha res tancat» i que la planificació del proper curs s´ha d´acabar de fer i parlar-ne amb el consistori.

Les primers reaccions davant la proposta de la Generalitat no s´han fet esperar. L´equip de govern de la CUP ha informat la comunitat educativa de la voluntat del departament en una reunió celebrada dimarts. En declaracions a Regió7, la regidora d´Educació, Mònica Garcia, ha dit que l´executiu s´oposa a la proposta de la Generalitat. Garcia ha explicat que aposten per l´escola pública i volen que aquesta sigui la primera opció dels berguedans. A més diuen que si s´ha de retallar ha de ser «el concert de la privada». L´edil Garcia ha dit que no troben «lògic que s´equipari l´oferta pública a la privada». La responsable municipal espera que puguin fer canviar d´opinió la Generalitat i que obri el període preinscripció com estava previst.

De la trobada n´han sortit diferents acords. En primer lloc, les associacions de pares i mares de les tres escoles públiques de Berga de primària, Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan, han presentat una instància davant l´Oficina d´Atenció Ciutadana (OAC) del consistori. Es tracta d´una moció per rebutjar la possibilitat de supressió d´una línia de P3 i que volen defensar a la sessió plenària de la ciutat. Tot i que inicialment s'havia de debatre en el ple d'aquest dijous, finalment la proposta ha estat retirada i ajornada per a una sessió futura.

Maria Cervantes, membre de l´Ampa de l´escola de Sant Joan, ha rebutjat la proposta de la Generalitat. Segons ha explicat, la pretensió del departament d´Enseyament «va en la línia d´equiparar l´oferta pública amb la de la concertada», ja que si s´acaba aplicant suposaria que hi hauria 3 línies de P3 de l´escola pública (col·legis de Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan) i 3 més de la concertada.

En termes similars s´ha expressat Ramon Gassó, director de l´escola de Sant Joan. «Tothom entén que si no hi ha prou alumnes s´hagi de reduir una línia però creiem que no és just que es tregui de la pública, s´hauria de treure de la concertada, que també rep recursos públics». El primer objectiu de la comunitat educativa és que el Govern permeti fer la preinscripció a P3 a partir del proper febrer. Ramon Gassó ha dit que «la línia es treu a priori, perquè ja no surt oferta». Ha exposat que «el més lògic seria deixar oberta la preinscripció i veure la demanda real i certa que hi ha».

Per la seva banda, Maria Cervantes ha exposat que si d´entrada es limita als pares la possibilitat de fer aquesta preinscripció en un centre públic, això fa impossible recuperar l´oferta perquè ja no s´hi pot accedir. Per aquest motiu, Maria Cervantes ha destacat la necessitat de pressionar la Generalitat per tal que «no desaparegui aquesta línia de la pública i que es prioritzi l´oferta pública davant de la privada». Cervantes ha exposat que si en el seu dia, en un moment d´augment demogràfic, es va ampliar l´oferta de P3 a través de les concertades, ara d´on s´hauria de retallar és d´aquí.

Plataforma pro pública

La possibilitat que el departament d´Enseyament acabi retallant una línia de P3 de l´escola pública de Berga ha provocat una profunda preocupació en el món educatiu. Fins al punt que els representants dels centres públics de Berga, les Ampa i els sindicats han acordat impulsar la creació d´una plataforma en defensa de l´educació pública de tot el Berguedà. La reunió per engegar-la s´ha convocat per al 17 de desembre. I s´hi convidaran els representants del món educatiu de la comarca.