Gironella estrenarà un espai dedicat a fer la demostració d'elaboració culinària de productes de la terra i de temporada com llegums o cereals antics. Aquesta activitat, que rep el nom d'Espai Cuina, s'ubicarà a l'església Vella. Aquesta és una de les novetats destacades del programa de la Fira de la Puríssima que se celebrarà aquest proper dimarts, dia 8 de desembre, amb el repartiment de la tradicional escudella nadalenca com un dels principals reclams.

Enguany, la Fira de la Puríssima arriba renovada gràcies a noves activitats i també al fet que es reordenen diferents espais. El principal serà el de la plaça de la Vila, que acollirà com antany un gran avet per celebrar aquestes festes nadalenques. Això, juntament amb la presència de l'ascensor per primer cop a la fira, farà que l'espai destinat als paradistes s'hagi d'estendre fins a la veïna plaça de l'església Nova, segons ha explicat la regidora Maria Àngels Sallés. Aquesta circumstància també obligarà a traslladar la ballada del Nocturn Blau que posa punt final a la cercavila gegantera i fer-la a la plaça de l'Estació en comptes del barri vell com fins ara.

Explicar el blat de moro

Una altra de les novetats del certamen és un documental que han impulsat l'Ajuntament de Gironella i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) per donar a conèixer el blat de moro escairat. Es va presentar la setmana passada, a l'església Vella, en un acte en què també es va oferir una degustació de productes elaborats amb el blat de moro. L'any passat amb motiu del vint-i-cinquè aniversari del repartiment de la popular escudella ja es va fer una degustació de diferents plats fets amb aquest cereal.

El treball, que a partirestà disponible a les xarxes socials, és un videodocumental d'una durada de 20 minuts per explicar d'on ve el plat de l'escudella de blat de moro escairat. Es titula 'El blat de moro escairat, de la terra a la taula'. Inclou entrevistes a l'historiador Xavier Pedrals, i al director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, que enguany presidirà la vint-i-sisena edició del tast, que se celebrarà a Gironella el dia de la Puríssima. També hi apareix Josep Solé, que regenta un establiment de productes agroalimentaris, i el cuiner que va recuperar aquesta menja i la va popularitzar, Miquel Màrquez, batejant-la com a Plat de la Pau. A més, també hi apareixen dos escairadors que encara fan el procés al Berguedà de forma manual i totalment artesanal. Es tracta de Josep Costa, de Cal Rosal, i Albert Canal, de Casserres.