L'Ajuntament de Bagà instal·larà una pantalla gegant davant del consistori perquè els veïns del poble puguin seguir en directe la inscripció de la Fia-faia com a Patrimoni Cultural de la Humanitat per part de la Unesco. L'alcalde Nicolás Viso ha confirmat a Regió7 la instal·lació de la pantalla, una decisió que es va prendre en la junta de govern que es va celebrar ahir al matí.

Tal com ha informat aquest diari, la festa de la Fia-faia forma part de la candidatura anomenada "Festes del Foc del Solstici d'Estiu del Pirineu". Es tracta d'una proposta multinacional. Està formada per 63 pobles, 34 de l'estat francès, 17 de Catalunya i la Val d'Aran, 9 d'Aragó i 3 d'Andorra. La lidera Andorra, que és qui presenta formalment la proposta i també qui envia un representant a la reunió de la Unesco. Aquesta llista internacional té l'aval dels tres estats implicats.

A hores d'ara, encara no se sap exactament si la proclamació serà avui a la tarda o bé demà al matí. En l'ordre del dia de les sessions de treball de la Unesco consta que, abans de fer les inscripcions dels nous patrimonis, es faci la proclamació de manifestacions que requereixen una salvaguarda urgent. La sessió de la tarda començarà a 2/4 de 3 i s'acabarà a 2/4 de 6. No se sap si durant aquestes tres hores hi haurà temps per fer la proclamació. Si és que no, es farà dimecres a partir de les 9 del matí. Es calcula que seria d'hora, atès que la celebració berguedana forma part d'una candidatura internacional liderada per Andorra, que està situada en el tercer lloc per ordre alfabètic de la llista de manifestacions que aspiren a rebre el reconeixement de la Unesco.

Sigui avui o demà, la pantalla serà davant de l'edifici consistorial. Ahir, els tècnics ja van començar a treballar per tal que es pugui veure el senyal que la mateixa Unesco ofereix a través d'Internet per webcast a la següent adreça: http://www.unesco.org/culture/ ich/.

Bagà i Sant Julià -i la resta de poblacions que formen part de la candidatura- celebraran la proclamació demà, dimecres, a 2/4 de 8 del vespre amb un toc d'oració, la cremada simbòlica de faies, i la dansa de la festa que a Sant Julià faran alumnes de l'escola l'Albiol.