El Berguedà ret el primer homenatge conjunt a les 206 víctimes de la mineria del segle XX

Cercs dóna el premi Santa Bàrbara a l'entitat minaire que ha impulsat un monument de record que es va inaugurar ahir

09.12.2015 | 12:02

L´antiga colònia minera de Sant Corneli (Cercs) va ser l´escenari, ahir, d´un homenatge a les víctimes de la mineria del carbó del Berguedà des del 1903, indistintament de les mines de la comarca on haguessin treballat. L´acte va tenir un important component emotiu i va aplegar unes 400 persones.

Els quaranta anys del tràgic accident de la mina Consolació, ocorregut el 3 de novembre del 1975, ha estat el detonant d'un acte d'homenatge, no tan sols a aquells homes sinó al conjunt dels minaires del carbó al Berguedà al llarg del segle XX. Erigir un monument per recordar-los ha estat una iniciativa de dos exminaires, Jaume Corominas i Cèsar Gutiérrez. Ahir, tots dos compartien els primers llocs de les butaques del cinema-teatre de Sant Corneli, juntament amb José Soler, Pere Soler i Antonio Cárdenas, i van recollir el premi Santa Bàrbara que els atorgat el consistori de Cercs per la iniciativa. Han calgut dos anys de recerca per rescatar dels arxius i compilar els noms de les víctimes mortals des del 1903 fins ara: 206. El monòlit recull els noms i cognoms de tots, per ordre cronològic i el lloc on van perdre la vida.

L'accident de Fígols ha servit al consistori de Cercs per retre homenatge a aquest col·lectiu a través de l'Associació d'Afectats per la Supressió de la Quota-Cupo de Carbó, que al seu dia es va constituir per reclamar el dret dels minaires a continuar rebent l'ensacada de carbó. En representació d´aquesta entitat, tres exminaires, José Moliner, Pere Soler i Antonio Cárdenas van rebre el guardó, una làmpada minaire.

El premi especial Santa Bàrbara d´enguany ha estat per al Futbol Club Barcelona (FCB) perquè el 14 de gener del 1976 es va avenir a jugar un partit de futbol a Berga de solidaritat amb les famílies de les víctimes de Fígols. Van recollir el reconeixement l´exjugador Miquel Corominas, que va participar en aquell partit, i Pau Vilanova, membre de la junta directiva del Barça.

L´acte va tenir moments especialment emotius. Com quan la soprano berguedana Montserrat Bella, l´avi de la qual va morir en un accident a la mina, va anar dient, un per un, els noms dels 30 morts i també dels supervivents de l´accident del 1975. De fons, la interpretació de l´himne de Santa Bàrbara, a cura d´alumnes de l´escola de música de Puig-reig. El públic que omplia la sala es va posar dret per aplaudir-los.

L´acte d´ahir va servir per estrenar el documental titulat La Muntanya Negra, de Pep Vendrell, que recull diferents testimonis de persones de com van viure l´accident i què va suposar per a la conca minera del Llobregat. Finalment, els assistents es van desplaçar a la plaça del Museu de les Mines per inaugurar el monument. Els representants de l´associació minaire van dir que el monòlit constitueix un tribut històric que «quedarà per sempre més, per a tota la vida».


Clica damunt la imatge per llegir els noms dels difunts

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Presentació de l'activitat
La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

El renovat Grup de Joves de Gironella impulsa l'activitat a l'equipament patrimonial per a tots...

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Els bombers han extingit l'incendi produït aquest matí a la planta baixa sense cap ferit

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Una trentena de professionals comparteixen experiències per ampliar els seus coneixements

Guardiola de Berguedà acull el congrés de guies de natura salvatge d´arreu

Entre els instructors de la jornada hi ha reconeguts aventurers

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Creu Roja Berguedà promou el programa que atorga als beneficiaris la capacitat de decidir

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Una trentena de professionals participen a tallers de rastreig d'animals, supervivència o primers...

Enllaços recomanats: Premis cinema