L´antiga colònia minera de Sant Corneli (Cercs) va ser l´escenari, ahir, d´un homenatge a les víctimes de la mineria del carbó del Berguedà des del 1903, indistintament de les mines de la comarca on haguessin treballat. L´acte va tenir un important component emotiu i va aplegar unes 400 persones.

Els quaranta anys del tràgic accident de la mina Consolació, ocorregut el 3 de novembre del 1975, ha estat el detonant d'un acte d'homenatge, no tan sols a aquells homes sinó al conjunt dels minaires del carbó al Berguedà al llarg del segle XX. Erigir un monument per recordar-los ha estat una iniciativa de dos exminaires, Jaume Corominas i Cèsar Gutiérrez. Ahir, tots dos compartien els primers llocs de les butaques del cinema-teatre de Sant Corneli, juntament amb José Soler, Pere Soler i Antonio Cárdenas, i van recollir el premi Santa Bàrbara que els atorgat el consistori de Cercs per la iniciativa. Han calgut dos anys de recerca per rescatar dels arxius i compilar els noms de les víctimes mortals des del 1903 fins ara: 206. El monòlit recull els noms i cognoms de tots, per ordre cronològic i el lloc on van perdre la vida.

L'accident de Fígols ha servit al consistori de Cercs per retre homenatge a aquest col·lectiu a través de l'Associació d'Afectats per la Supressió de la Quota-Cupo de Carbó, que al seu dia es va constituir per reclamar el dret dels minaires a continuar rebent l'ensacada de carbó. En representació d´aquesta entitat, tres exminaires, José Moliner, Pere Soler i Antonio Cárdenas van rebre el guardó, una làmpada minaire.

El premi especial Santa Bàrbara d´enguany ha estat per al Futbol Club Barcelona (FCB) perquè el 14 de gener del 1976 es va avenir a jugar un partit de futbol a Berga de solidaritat amb les famílies de les víctimes de Fígols. Van recollir el reconeixement l´exjugador Miquel Corominas, que va participar en aquell partit, i Pau Vilanova, membre de la junta directiva del Barça.

L´acte va tenir moments especialment emotius. Com quan la soprano berguedana Montserrat Bella, l´avi de la qual va morir en un accident a la mina, va anar dient, un per un, els noms dels 30 morts i també dels supervivents de l´accident del 1975. De fons, la interpretació de l´himne de Santa Bàrbara, a cura d´alumnes de l´escola de música de Puig-reig. El públic que omplia la sala es va posar dret per aplaudir-los.

L´acte d´ahir va servir per estrenar el documental titulat La Muntanya Negra, de Pep Vendrell, que recull diferents testimonis de persones de com van viure l´accident i què va suposar per a la conca minera del Llobregat. Finalment, els assistents es van desplaçar a la plaça del Museu de les Mines per inaugurar el monument. Els representants de l´associació minaire van dir que el monòlit constitueix un tribut històric que «quedarà per sempre més, per a tota la vida».

Clica damunt la imatge per llegir els noms dels difunts