Tractaments Ecològics, l'empresa concessionària del servei de neteja dels edificis municipals de Berga ha comunicat a les 15 treballadores que té contractades per oferir aquest servei que es podrien quedar sense feina el 31 de desembre d'enguany. La concessió s'esgota d'aquí a tres setmanes i el govern berguedà encara no ha decidit si convocarà un nou concurs o bé si opta per assumir directament la prestació d'aquest servei.

Així ho ha explicat a aquest diari fonts de les treballadores. Aquest dijous al migdia, representants de l'empresa han comunicat aquesta circumstància a les treballadores que han decidit mobilitzar-se, divendres, en contra de la possible pèrdua de la feina. A més no descarten fer vaga per reclamar que se'ls mantinguin els seus llocs de treball ja sigui a l'empresa concessionària o directament pel consistori. Es dóna la circumstància que aquestes professionals de la neteja en el seu dia eren personal del consistori per a qui treballaven directament. Quan es va externalitzar el servei van ser contractades per l'empresa Comaco SA que va adjudicar-se la feina, van tornar a passar a dependre del consistori quan el consistori va assumir el servei i actualment treballen per a Tractaments Ecològics que en té l'actual concessió.

En declaracions a aquest diari, el regidor Oriol Camps ha dit que el govern encara no ha pres una decisió sobre si convocaran de nou un concurs per la prestació del servei o bé l'assumiran directament. «S'està fent un informe jurídic de molt gruix» en base del qual decidiran si l'executiu municipalitzarà aquest servei o convocarà un nou concurs. «No es tracta d'una opció política, es farà el que digui la llei». Amb tot, Camps ha admès que el de neteja d'edificis municipals podria ser un de la serveis que el govern remunicipalitzi però ha volgut deixar molt clar que «de moment no hi cap certesa» que això sigui així. El regidor ha comentat que és possible que hagin de prorrogar l'actual concessió fins que no hagin pogut prendre una decisió d'acord amb els informes jurídics que han d'avalar la viabilitat a tots nivells de remunicipalitzar el servei o bé de tornar-lo a treure a concurs i mantenir-lo externalitzat.

Oriol Camps també ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador a les treballadores del servei de neteja d'edificis municipals. «De moment el que els diria és que no pateixin». També ha dit que parlarà amb elles personalment.

La neteja viària de nou a concurs

Pel que fa al servei de neteja viària del qual té una concessió Tractaments Ecològics fins el 31 de desembre d'enguany, Oriol Camps ha dit que en aquest cas es convocarà un nou concurs del qual ja s'estan redactant les bases. Ha dit que és possible que calgui prorrogar l'actual concessió «el mínim imprescindible» per redactar les bases i convocar el nou concurs.