Montserrat Soler és la nova presidenta d’Òmnium Cultural del Berguedà en substitució de Jaume Farguell. Soler, qui ha estat mestra de l’escola Vedruna de Berga tota la vida, agafa el relleu de Farguell després que hagi finalitzat un mandat de vuit anys al capdavant de la secció comarcal d’Òmnium. La nova presidenta accedeix al càrrec amb la voluntat de mantenir l’activitat que s’ha realitzat fins ara però també amb ganes de fer créixer l’entitat i d’encetar projectes nous.

El fins ara president d’Òmnium Cultural al Berguedà, president del Casal d’Europa i exalcalde Jaume Farguell, ha assegurat que després de vuit anys com a president comarcal i abans sis al capdavant de la secció local d’Òmnium ha decidit per un pas enrere i proposar Montserrat Soler com a nova presidenta. «Després d’haver fet molta feina i de manera satisfactòria, he tingut clar que la persona que m’havia de substituir era la Montserrat, que ha connectat molt bé amb tots els projectes que s’han impulsat des d’Òmnium en els darrers anys».

Farguell destaca les iniciatives que s’han desenvolupat des de l’entitat d’àmbit comarcal com el certamen Berguedans al món, els Premis Climent Forner o les múltiples conferències i activitats a l’entorn de la cultura i la política catalana, així com les relacions fetes amb Europa, també gràcies a la col·laboració entre Òmnium i el Casal d’Europa del Berguedà. El fins ara president es manté com a vocal de la junta «per continuar treballant», ha assegurat.

Per la seva banda, Montserrat Soler ha confessat que va acceptar el càrrec -després de la insistència de Jaume Farguell- amb la voluntat de prosseguir la feina feta però també de poder créixer. Per a la nova presidenta, un dels objectius és «que el nombre de socis continuï augmentant, i també la nostra activitat».

Nous projectes

Els darrers anys, Òmnium Berguedà ha crescut considerablement pel que fa als seus socis, ara a tocar de les 700 persones, i també ha consolidat la seva activitat a Berga i comarca. Soler ha destacat, però, que des de la nova junta ja s’està treballant en noves propostes en els diversos eixos de l’entitat, a banda de les que s’hi puguin afegir properament que sorgeixin des de la junta o també dels mateixos socis.

Quant a l’eix d’educació, a banda de mantenir iniciatives consolidades com els premis literaris Sambori i Pissiganya, aquest curs ja s’estrenarà el nou concurs sobre història de Catalunya adreçat als escolars. En l’àmbit cultural, es mantindran les múltiples xerrades, activitats i actes culturals, com per exemple la celebració de Sant Jordi amb la marató de lectura; però també s’ha posat fil a l’agulla amb un cicle de cinema en català, «que presentarem properament», ha afegit. Òmnium també continuarà treballant per la cohesió social de manera coordinada amb Creu Roja i l’Ajuntament de Berga per tirar endavant noves col·laboracions i donar a conèixer l’àmbit geogràfic i cultural de Catalunya i el Berguedà a persones nouvingudes. En el tema de país, Montserrat Soler espera que «el procés independentista, que està en mans dels polítics, es desencalli aviat».

Amb tot, «tant si assolim la independència com no, Òmnium Cultural del Berguedà i a escala nacional té corda per molts anys, perquè el català continua sent una llengua minoritària i que hem de defensar tal com hem fet fins ara», han finalitzat Farguell i Soler.