El que va començar com una acció interna per motivar els membres dels Castellers de Berga per arribar al castell número 100 de set pisos, s’ha acabat convertint en un llibre. La colla berguedana finalitza la seva quarta temporada amb molts bons resultats havent-se consolidat com a colla de set. Ha estat aquest any quan els de la camisa blava han arribat a les cent aletes de set, una fita que han perseguit durant la recta final de la temporada. Ara, tots aquests castells de set pisos que han portat a la plaça es recullen en un llibre on cent membres diferents de l’entitat relaten de manera personal com han viscut un d’aquests castells, des de la seva perspectiva, des de la seva particular visió i, sobretot, des dels seus sentiments.

Així ho explica Ramon Prat, excap de colla dels Castellers de Berga, que juntament amb Carles de las Heras, Núria Subirana, Misa Oliva i Queralt Tor són els responsables d’aquesta original iniciativa. «Vam demanar, a través del nostre Facebook intern, que la gent expliqués quin havia estat el millor castell de 7 pisos, amb l’objectiu de transmetre el missatge que tots els castells han estat importants, des del primer fins a l’últim i que cadascun ens ha permès arribar als cent», explica Prat. «Després de veure el bon material que teníem amb les narracions, vam pensar que podíem transformar-ho en alguna cosa, fins que vam proposar la idea del llibre i l’hem materialitzat», afegeix.

La publicació #100d7. Les primeres cent aletes de set dels Castellers de Berga recull els cent castells d’aquesta gamma que han fet. Del primer, el 18 de maig del 2013, a la Festa Major de Puig-reig; al darrer, el 24 d’octubre d’enguany a Berga durant els actes del Correllengua. Prat, però, destaca l’originalitat de la publicació pel fet que els textos estan fets pels membres de la colla «sense saber que serien publicats en un llibre». A més, creu, «des d’una visió molt plural, ja que hi ha relats de membres de la pinya, del tronc, de canalla, dels grallers, de les persones que vénen a la parada, de mares, dels que ens graven en vídeo o fan fotografies...». A tots ells se’ls ha fet explicar un castell que «creiem que pot haver suposat alguna cosa per a ell», amb l’objectiu, diu, «de demostrar que tots han tingut importància per assolir la fita».

A més, Prat té clar que és una manera diferent «d’explicar a la gent què sentim amb els castellers i què és el que ens motiva fer castells a través d’una manera molt propera i on mostrem els nostres sentiments». Cada relat va acompanyat d’una fotografia de l’autor i també del castell que s’explica, totes fetes per Josep Pont i Roca. A més, les narracions van acompanyades d’una fitxa on consta el nom del castell, el lloc i el dia que es va fer i també amb quines colles es va actuar. A la part final, es recullen totes les seves estadístiques. A hores d’ara, ja han assolit 101 castells de 7 descarregats i 1 de carregat.

El llibre ja està a la venda

La publicació ja s’ha posat a la venda, després que ahir es presentés en públic. El treball tindrà un cost de 17 euros i a banda de les llibreries de Berga, es podrà trobar a Roba de casa Carme, Estanc de la Mercè i a Clau 21. Tot i ser una obra coral ha estat impulsat per Ramon Prat, Carles de las Heras, Núria Subirana, Queralt Tor i Misa Oliva, que també ha fet el disseny; i ha estat imprès per Impremta Bonet.