Les persones que sempre han volgut tenir una fotografia artística penjada al menjador de casa però mai s’han plantejat comprar-ne una; als que agrada variar i canviar sovint la decoració del pis o simplement als que agrada gaudir de l’art, tenen el perfil idoni per participar en el nou projecte de Fotobiblioart. Una iniciativa impulsada per l’Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis (AFTDAO) i la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga per acostar l’art de la fotografia al públic en general. És a dir, que els usuaris puguin llogar fotografies.

Inicialment les biblioteques oferien únicament el servei de préstec de llibres. Amb els anys s’hi van afegir pel·lícules (ara DVD) i discos de música. Ara, alguns equipaments continuen ampliant la seva oferta. Tal com explica la directora de la biblioteca de Berga, Mireia Castillo, la biblioteca de Palafrugell ofereix des de fa uns anys el servei de préstec de pintures. A la de Berga, gràcies a l’impuls de l’AFTDAO i un estreta col·laboració que ha sorgit en els darrers anys, han fet un pas més i aposten per oferir el préstec de fotografies artístiques fetes pels membres d’aquesta entitat cultural sense ànim de lucre.

El president de l’Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis, Fede Garrido, ha recordat que fa anys que col·laboren amb l’equipament i «aquesta proposta ja fa anys que ens passava pel cap tirar-la endavant». La iniciativa, però, és pionera. És per això que volen explicar-la bé perquè la gent l’entengui i vulgui participac-hi. «És molt senzill, però a la vegada molt nou», diu Garrido.

Es tracta, doncs, del lloguer gratuït de fotografies que funcionarà com un servei de préstec de llibres de la biblioteca. De moment, s’ha posat a disposició dels usuaris un catàleg amb 390 fotografies fetes per 47 membres de l’AFTDAO, amb l’objectiu que, si funciona, la xifra es vagi ampliant. Els interessats a demanar-ne alguna, després d’haver consultat el catàleg (disponible al blog http://bibliotecadeberga.blogspot.com.es) hauran d’omplir un formulari fent la reserva, de manera presencial o si no a través del correu b.berga.rvc@ diba.cat. La directora de la biblioteca, Mireia Castillo, ha explicat que podran utilitzar el servei les persones de més de 18 anys que tinguin el carnet de biblioteca. «Els que en reservin una, l’hauran de passar a recollir i en podran gaudir durant un mes, amb possibilitat d’allargar el període de préstec si no hi ha llista d’espera», ha afegit. Són fotografies impreses en paper de qualitat, amb la col·laboració de l’empresa de paper Canson, i presentades amb marcs de fusta i vidre.

Fins al 30 de gener, la biblioteca acull una mostra de 17 de les fotografies que formen part del catàleg. Els interessats ja poden fer la seva reserva i la intenció és que es puguin recollir les primeres comandes a partir del febrer. Com tots els serveis de préstec també es regeix per una normativa que cal seguir. Els usuaris que la incompleixin tindran una penalització.

«És una oportunitat per fer difusió de la nostra entitat i dels nostres artistes»

El projecte de Fotobiblioart és el primer que es posa en marxa al Berguedà és pioner a l’estat. Així ho assegura el president de l’AFTDAO, Fede Garrido, que sí que ha detallat que hi ha projectes com aquest que funcionen en altres països, com a França. Per a Garrido, aquesta iniciativa permet «acostar la fotografia de qualitat a tothom», però també té clar que és una oportunitat més per «fer difusió de l’entitat i dels nostres artistes». Cal destacar que tant la impressió com la preparació de les fotografies i els marcs és a càrrec de l’entitat, i que, de moment, el servei de préstec és gratuït.

Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, valora positivament que es creïn col·laboracions entre entitats i col·lectius de la ciutat i troba la proposta interessant per convertir l’equipament en un punt d’intercanvi cultural i artístic, més enllà dels llibres, música o cinema, «com estem acostumats fins ara».