Va ser el divendres 3 de març de l'any 1995 quan el Berguedà va donar la benvinguda a la unitat comarcal dels Mossos d'Esquadra. Es va ubicar a l'edifici de la Companyia Nova (acabat de pintar la nit abans de la inauguració), a les antigues instal·lacions militars de la caserna del Pla de l'Alemany de Berga, que havia acomiadat l'exèrcit l'any 1993.

La instal.lació dels Mossos va ser la primera activitat que hi va haver a l'antiga caserna, una fita que s'havia fixat el govern de torn de l'Ajuntament d'aquell moment: reconvertir l'espai per a usos civils. L'estrena d'aquesta unitat comarcal en què van començar a treballar 24 agents va estar presidida pel conseller de Governació Xavier Pomés. I va marcar una nova fita en el desplegament del cos de la policia autonòmica arreu del territori, que va acabar culminant en la substitució de la resta de cossos.

Inicialment els policies destacats a la unitat berguedana van dedicar-se a fer tasques de col·laboració i coordinació amb la resta de cossos i forces de seguretat existents a la comarca. No va ser fins a l'1 de novembre de l'any 1998 que van assumir competències en matèria de seguretat ciutadana aleshores ja com a comissaria de l'Àrea Bàsica Policial del Berguedà, segons explica el seu inspector durant la darrera dècada, Eduard Cuenca.