El Berguedà és comarca de drons. L’afició per aquests aparells voladors -que s’han popularitzat darrerament- no para de créixer a casa nostra. Els berguedans Xavier Garcia i Xavier Vidal han vist aquest fet com una oportunitat per impulsar la primera escola professional de drons al Berguedà.

Són amics des de fa temps i tots dos són aficionats a aquests aparells. Van decidir formar-se i treure’s el títol professional avançat de pilot de dron. Ara, per treure profit dels seus coneixements i del que per a ells fins ara era una afició, han decidit crear una operadora de vol. Una empresa a través de la qual es gestionen els permisos per fer fotografies i filmacions amb drons. Aquest petit projecte, pioner al Berguedà, ha tingut més èxit de l’esperat i en poques setmanes s’han posicionat dins del món dels drons, i han rebut trucades, entre d’altres, d’una de les escoles de vol referent a tot l’estat: Casarrubios ATO210, amb qui impulsaran les primeres classes professionals a la comarca per al pilotatge de drons.

El seu salt al món ha estat a través del vídeo d’imatges del Berguedà filmades amb un dron que van penjar a la seva web, Dronecam.cat. Un muntatge que en poques setmanes ha assolit més de 24.000 visites. «No ens esperàvem aquest èxit i això ens ha fet anar més de pressa del que realment teníem pensat», diu Vidal. A través del centre de formació Rosal Berguedà, propietat d’un d’ells, organitzaran el primer curs professional de drons al Berguedà, «amb els millors professors i amb la particularitat d’oferir un títol homologat oficial i amb sessions pràctiques buscant que tothom pugui especialitzar-se en el que més li interessi», expliquen. També ofereixen la possibilitat de fer el curs en línia a distància.

Sector emergent

I és que el món dels drons, comenten, va més enllà d’utilitzar els aparells per enregistrar imatges aèries o per fer fotografies de paisatges. Tal com explica Vidal, es tracta d’un sector emergent dins del món de les noves tecnologies. Per exemple, asseguren que cada vegada més s’utilitzen els drons en l’àmbit de la seguretat i les emergències, també en accions de salvament o de control d’infraestructures. A més, un dels àmbits on també s’utilitzen els drons és en el de l’agricultura, «per abonar els camps, per fumigar o per determinar quines són les zones que estan més seques per regar-les...».

És per això que creuen que més enllà de saber fer volar un dron, «ara cada cop hi ha més gent que en sap i hi està aficionada», l’objectiu d’aquesta escola és formar les persones a complir una normativa i a utilitzar-los amb «seny». «N’hi ha molts que s’ho prenen com un joc, però realment no en té res, de joguina, perquè si no s’usen bé poden ser perillosos», diu Vidal.

Els impulsors de la iniciativa veuen el sector amb molt potencial i fins i tot amb sortides laborals «sobretot per als que hi estiguin a sobre i siguin els primers a desenvolupar o sumar-se a les darreres tendències que estan a punt de sortir».

Classes ben aviat

De moment no hi ha una data fixada per iniciar les classes del primer curs, però recorden que les places són limitades i que les persones interessades ja poden inscriure-s’hi. «Un cop tinguem el nombre d’alumnes clar, marcarem les dates i a partir d’aquí continuarem fent formacions segons la demanda que hi hagi», ha explicat Xavi Garcia. La part de formació es durà a terme a la seu de l’Autoescola Rosal Berguedà. «Ens ha anat com a anell al dit, perquè ja disposem d’un espai per desenvolupar l’activitat», diu Garcia.

De fet, aquest espai s’ha convertit en el punt de referència per a les persones que vulguin rebre informació sobre els cursos o també que estiguin interessats en la compra de drons. «Hi ha molta oferta, però no tothom sap el que compra», diu Vidal. És per això que també ofereixen assessorament sobre quins són els millors aparells adaptats a les necessitats dels usuaris, i també estableixen contactes amb empreses distribuïdores per comprar productes a preus més assequibles.

Asseguren que es fan cursos de drons arreu, «però sempre cal garantir que hi ha un certificat i una serietat al darrere». En aquest sentit, detallen que la formació que es farà a Berga podria atraure l’interès de persones d’arreu «sobretot per a les persones que la impartiran, que són d’un dels centres referents del sector». Els interessats poden inscriure-s’hi trucant al 93 822 32 96 o al 685 745 092, o bé al correu cursos@dronecam.cat.

Zona lliure de vol

Vidal i Garcia asseguren que l’afició pels drons al Berguedà ve donada, en part, perquè és un dels territoris amb més zones de vol lliure. «Hi ha pocs espais com el Berguedà que no estiguin controlats. Tenim l’avantatge que no hi ha cap aeroport a prop. Això no passa gairebé enlloc i és positiu, perquè molta gent pot venir a volar aquí», puntualitzen.