Pilar Jorge Sanfeliu treballa com a dietista en diferents farmàcies del Berguedà i el Bages. Aquests dies, després de les festes de Nadal, la seva feina augmentarà, i és que el nombre de persones que decideixen perdre pes com a propòsit de l’any que acaba de començar creix sempre per aquestes dates.

La professional, que fa set anys que es dedica al món de la nutrició, té clar que la seva tasca és «adequar l’alimentació de les persones que acudeixen a la consulta segons les seves necessitats i patologies» durant totes les èpoques de l’any, però confessa que després de Nadal «hi ha un petit sector de gent que ve motivada pel propòsit d’any nou, i al principi s’agafa amb moltes ganes el seguiment però en alguns casos ho acaben deixant sense arribar al seu objectiu». En aquest sentit, Pilar Jorge assegura que el secret per tornar a la normalitat després dels excessos dels àpats nadalencs rau a «agafar uns hàbits saludables el més aviat possible: deixar de banda les restes de Nadal, anar al supermercat a omplir la nevera d’aliments més saludables, com verdura, fruita, carn blanca i peix, fer exercici per cremar tots els excessos i beure molta aigua per eliminar toxines».

En els anys que fa que es dedica a aquest sector, ha comprovat que «durant les festes la gent menja sense control, i després se sent culpable i comença dietes molt estrictes, plans de xoc o dejunis per perdre-ho ràpidament, però no s’adona que pot perjudicar greument la seva salut». Per això assegura que «és molt important que, si es vol tornar a la normalitat, sigui d’una manera saludable i amb el control d’un professional perquè els nutricionistes recomanem rebaixar el pes a poc a poc i adequadament», i afegeix que «els canvis més importants són els que es fan a poc a poc i perduren en el temps, no els que es volen fer ràpid i corrent».

Encara que semblin lògiques, Jorge recomana algunes pautes per tornar a la normalitat i perdre pes d’una manera saludable, com fer cinc àpats al dia, incloure verdura o amanida a cada àpat principal, menjar carn blanca i peix blanc, incloure tres peces de fruita al dia, beure un litre i mig d’aigua com a mínim, evitar fregits i realitzar exercici físic constant.

Més enllà de les consultes que atén després de Nadal, explica que «hi ha usuaris que necessiten una adequació de la dieta per controlar i evitar que una malaltia empitjori», i també hi ha un perfil de persones que «estan conscienciades per canviar els seus hàbits alimentaris per sentir-se millor i prevenir futures malalties». A l’altra banda de la balança hi ha els que «acudeixen a la consulta per rebaixar pes purament per estètica, normalment abans de l’estiu. Té clar, però, que la clau per mantenir el pes durant tot l’any «és canviar l’alimentació i agafar bons hàbits que ja perdurin en el futur. No n’hi ha prou de fer dieta dos mesos i la resta de l’any menjar malament. La tasca d’una nutricionista és conscienciar de la bona alimentació».