El nou govern de CiU de l'Ajuntament d'Olvan ha decidit canviar el rumb a la Fira de la Tòfona del Berguedà, mostra que considera "important però no molt important", segons el seu alcalde, Martí Orriols. L'executiu vol que el certamen sigui "més popular" i en redueix el pressupost tot i que encara no sap quants diners hi destinarà.

L'alcalde considera que "no ens pot costar el que costava fins ara, una barbaritat" que no ha sabut concretar. Segons ha pogut saber aquest diari, l'any 2015, aquesta mostra que fins ara durava tres dies, va costar 10.000 euros, dels quals l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) en va assumir 7.000. La Diputació de Barcelona també ajuda a finançar la fira.

Aquest certamen d'àmbit comarcal ha esdevingut un element de dinamització del sector agroalimentari del Berguedà, que és una de les línies estratègiques de la comarca. La Fira de la Tòfona del Berguedà també és una de les poques mostres dedicades exclusivament a la tòfona negra (Tuber melanosporum) que se celebren a Catalunya i a l'estat.

El certamen d'aquest 2016 se celebrarà "probablement" el mes de març -la temporada de recollida d'aquesta espècie de tòfona s'acaba el 15 de març-, segons Orriols. També ha afirmat que encara s'ha de determinar si del programa se n'encarregarà l'ADB, "n'hem d'acabar de parlar".

L'alcalde ha avançat que algunes de les apostes consolidades de la fira, de la qual enguany se celebra la vuitena edició, no s'organitzaran. Aquest seria el cas del sopar de la tòfona, "no tenim interès a fer-lo, si s'han de fer activitats de cuina han de ser més populars", opina Orriols. Probablement tampoc es durà a terme el concurs de joves cuiners. I no se sap què passarà amb el concurs de gossos tofonaires. Sí que es mantindrà la jornada tècnica.

L'alcalde ha dit que "volem que la fira sigui més oberta, que la gent se la sentís més seva, ara semblava que fos una fira per a la gent de fora". Per això, no descarta que es puguin fer activitats a cal Rosal però també al nucli urbà d'Olvan.

El director plega

Pere Muxí, ideòleg i director de la Fira de la Tòfona del Berguedà, que va impulsar el 2008 amb la complicitat decidida de l'Ajuntament d'Olvan, ha plegat. La raó és el seu desacord amb l'enfocament que hi vol donar el nou govern local, segons ha pogut saber Regió7. Muxí ha declinat fer declaracions.

Pere Muxí (Cal Rosal, 1980) és enginyer forestal i tubericultor. El 2012 va guanyar el premi a Jove Emprenedor Innovador del departament d'Agricultura de la Generalitat pel seu treball en el camp de la tubericultura, en què és considerat un professional de referència.

Per la seva banda, l'alcalde ha dit que si a Muxí "no li sembla correcte aquest nou format no hi tenim res a dir". Orriols considera que l'ADB "té prou personal qualificat per tirar-la endavant".

Els canvis que vol introduir l'Ajuntament en un certamen nascut per donar a conèixer la tòfona i promocionar-en el consum no afectaran la seva continuïtat. Així ho defensa Eduard Barcons, gerent d'ADB, que ha explicat que treballen per tancar el programa.

Enguany, per primer cop, es vol que restaurants de la comarca ofereixin menús temàtics exclusivament dedicats a la tòfona. Fins ara es feien conjuntament amb els de la caça però s'intentarà que n'hi hagi de monogràfics. Barcons ha dit que d'aquí a uns 15 dies estaran en disposició de presentar el programa i ha indicat que "l'objectiu segueix sent donar a conèixer la tòfona, promocionar-ne el consum i potenciar-ne la producció" a través de la plantació d'arbres micoritzats.