Jesús Calderer i Palau (Cercs, 1965) és l´alcalde de Cercs des del maig passat. L´exalcalde Ferran Civil el va anar a buscar quan tenia 25 anys i des de llavors ha estat regidor amb un període de descans de vuit anys. Fins fa pocs mesos era militant d´Unió, partit que va deixar perquè no compartia el camí pres en el procés independentista. Ara milita a Democràcia i Llibertat. S´ha estrenat com a representant del Berguedà a la Diputació de Barcelona, on ocupa el càrrec de diputat d´Espais Naturals. Treballa de comercial a la mútua Asepeyo i, com a empresari, regenta un taller mecànic.

S´esperaven mantenir l´alcaldia de Cercs després de la retirada de Ferran Civil, al capdavant del consistori durant molts mandats?

Els darrers mesos de l´últim mandat van ser molt durs perquè va acabar amb una sentència desfavorable i injusta per a Ferran Civil, el secretari i l´arquitecta municipals. Vam veure, però, que la gent del municipi ens donava suport i la nostra sorpresa va ser poder aconseguir majoria absoluta.

Era un repte ser alcaldable?

En el fons m´hi han anat portant. En els darrers anys, que Ferran Civil estava a la Diputació, ja havia portat el dia a dia de l´Ajuntament i sense rumiar-m´ho gaire vaig acabar-me trobant al capdavant de la llista. Això és un orgull després de la meva trajectòria.

L´Ajuntament de Cercs és un dels més judicialitzats, sobretot per les demandes que ha interposat el regidor Germán Sánchez. Què suposa per a vostè?

Suposa que haguem de destinar molts esforços de personal i econòmics a intentar no tenir problemes amb la justícia. No vol dir que ens estiguem equivocant fent les coses, sinó que hem de ser molt curosos i extremistes per intentar no equivocar-nos en res. Això fa que fins i tot gent disposada a fer inversions al municipi s´hi repensi, perquè té por que si alguna cosa no surt prou bé, es porti a l´extrem en lloc d´intentar-ho solucionar i reconduir sense arribar davant la justícia. Algú vol fer veure que l´Ajuntament de Cercs és un niu de corruptes, però no és així, però això ens impedeix no poder destinar tots els esforços a millorar el municipi per haver d´estar més protegits a l´hora de prendre decisions.

D´aquests temes judicialitzats molts són urbanístics. Això és que alguna cosa no s´ha fet bé?

Evidentment quan hi ha enrenous no pots dir que tot sigui culpa d´una part. Nosaltres, com a Ajuntament, som responsables d´haver fet un POUM molt restrictiu, va ser un error perquè es va decidir que tot el terme fos d´especial protecció i això perjudica perquè quan es dóna un permís, com que és tan restrictiu, si es passa el límit es pot estar cometent una falta greu. A l´altra banda, tenim un regidor a l´oposició que no ha entès mai què significa ser regidor i ha utilitzat l´Ajuntament per anar en contra de persones.

Quins projectes té per a Cercs?

La nostra prioritat són les persones grans, que tinguin el màxim de serveis i allargar el màxim el temps de vida al seu entorn familiar en lloc d´anar a una residència. També fem moltes inversions a l´escola, perquè és important que les persones quan es casen i tenen fills es quedin a viure al poble. Hem de potenciar la part turística amb dos espais diferenciats com és el Museu de les Mines de Cercs i l´embassament de la Baells. Ens preocupa també donar una sortida a la central tèrmica de Cercs, un dels espais estratègics amb valor que no ens podem deixar perdre relacionats amb la producció d´energia elèctrica.

Què volen per a la central?

Estem intentant donar una viabilitat a la central tèrmica i evitar que es desmantelli perquè, si no, serà difícil que torni a haver-hi activitat. Segurament la millor sortida és relacionar-ho amb energies renovables com la biomassa i que puguin generar llocs de treball.

És una problemàtica que Cercs tingui tanta població envellida?

Tenir una població envellida suposa que s´hagin de destinar molts esforços que la gent se senti còmoda a casa i que disposi de serveis perquè no marxi a una residència. Amb la millora de la C-16 fins a Berga hem aconseguit que molta gent ja no marxi a viure a fora per temes laborals, i la gent jove es queda al municipi, però això vol dir que també hem de destinar diners a serveis per a gent gran: neteja, acompanyament... que puguin a la vegada generar llocs de treball. De moment hem aconseguit que quatre persones grans que viuen soles tinguin una persona que estava a l´atur amb formació per cuidar gent gran que pugui fer-los el servei d´acompanyament. Esperem poder-ho fer créixer.

Com a diputat provincial, quins projectes creu que són cabdals per al Berguedà?

El meu principal objectiu com a diputat de la comarca és ajudar els municipis més petits. Després d´un període de presa de contacte ara esperem resoldre les mancances dels pobles petits. De totes maneres, tots els projectes que arribin des del Berguedà són benvinguts a la Diputació, com per exemple el milió i mig d´euros que hem destinat per a la central de calor que s´està construint al polígon.

Recentment s´ha anunciat el desdoblament de la C-16 fins a Cercs. És positiu?

Sóc favorable al projecte de l´E-9, fins a França, d´això que no en quedi cap dubte, però crec que des de la comarca no ho estem plantejant bé. El que hem de fer és pressionar la Generalitat perquè des d´aquí es pressioni Madrid i Brussel·les perquè aconsegueixin que França estigui disposada a fer la seva part de les obres, llavors és quan des del Berguedà haurem de destinar tots els esforços per fer el desdoblament. Fins llavors, estem destinant molts diners que crec que es podrien aprofitar per a d´altres projectes. Una altra cosa és garantir tota la seguretat en aquest tram de carretera, que això és clar que s´ha de fer.

Un exemple d´èxit al Berguedà és la Mancomunitat de Municipis per a la Biomassa, del qual també Cercs forma part. Com ho valora?

Primerament cal dir que és molt positiu que set municipis haguem aconseguit unir-nos per tirar endavant aquesta iniciativa. Per altra banda, haver pogut tirar endavant dos projectes importants com són la instal·lació de calderes de biomassa als municipis i de la caldera al polígon de la Valldan que donarà servei a les empreses. Apostem per l´estalvi energètic i a més hem aconseguit donar feina a una trentena de persones i apujar-los el 28 % el sou.