El Bisbat de Solsona ha posat en marxa a Berga un projecte per acollir dones en situació de vulnerabilitat.

Es tracta de la casa de Les Vetlladores, un espai que tindrà capacitat per a unes 25 persones i que se situa a l'antic convent de les Carmelites, en ple nucli antic de Berga. Aquest orde religiós ha cedit gratuïtament l'immoble -que feia dos anys que es trobava buit- per un període de deu anys al Bisbat de Solsona, que serà el gestor del projecte a través de Càritas Diocesana.

Aquest dilluns s'ha signat el conveni de cessió i està previst que el projecte es posi en marxa de manera imminent, un cop els serveis socials del Bisbat hagin fet la tria de les possibles beneficiàries.

Es tracta del primer projecte d'aquestes característiques que impulsa el Bisbat amb l'ajuda de Càritas Diocesana i donarà servei a unes 25 persones, entre dones i infants.

L'edifici, que compta amb quatre plantes i espais comuns i zones privades, ja està llest per a poder acollir les dones, tot i que Novell ha explicat que ara s'ha de fer el procés per decidir quines persones viuran a l'equipament per gestionar-lo.

De fet, el bisbe ha relatat que "no farem cap aposta per contractar persones, ja que econòmicament no podem, sinó que fem una aposta més vocacional perquè alguna persona que tingui el desig pugui dedicar una part de la seva vida a això".

El perfil de les dones

La treballadora social de Càritas Diocesana Gemma Bajona ha volgut deixar clar que no hi ha un perfil concret de dona que pugui ser acollida a la casa. En aquest sentit, Bajona ha explicat que seran "dones vulnerables" que "els manqui una xarxa de relació familiar i social i que es trobi amb una manca d'acompanyament". Per això, ha dit, no hi ha un perfil concret d'usuària i "estem oberts a estudiar i valorar cada situació".

Bajona ha posat com a exemple dones que s'acaben de separar i econòmicament no poden tirar endavant, mares solteres amb criatures que passen un moment econòmic delicat o senyores que viuen al carrer.

Trobar una llar

De la seva banda, el director de Càritas Diocesana, Josep Vidal, ha expressat que la casa de les Vetlladores no pretén ser només un pis on les dones hi visquin durant un cert temps, sinó "una llar on se sentin acompanyades, guiades i seguides" perquè, un cop surtin, "puguin tornar a fer vida normal en un entorn favorable".

En aquest sentit també s'hi ha expressat Bajona, qui ha dit que el projecte pretén oferir "un lloc on les dones hi trobin una família, un amic o una mare que et doni suport".

La fe cristiana també serà molt present a la casa, segons ha relatat el bisbe Xavier Novell. Amb tot, el bisbe ha deixar clar que el projecte "acollirà tothom, siguin quines siguin les seves idees o la seva religió" però ha admès que "no s'ocultarà que som cristians, que som l'església i, per tant, que els acollim i els oferim tot allò que tenim, també la nostra fe".

Temps d'estada indeterminat

El temps d'estada de les dones a la casa de les Vetlladores serà indeterminat i es fixarà en funció de cada persona i de com evolucioni. La durada anirà a càrrec dels responsables del projecte i la via d'accés a la casa es farà a través de les parròquies i les Càritas Parroquials, el projecte de l'Església que surt, els serveis socials i també altres entitats.

En cas que sigui necessari, durant la seva estada a la casa, el Bisbat també es farà càrrec de les necessitats bàsiques de les dones, com l'alimentació o la roba.