L'empresa berguedana Alter Sport ha estat l'encarregada de crear l'aplicació per a mòbils IASTracker. Un programa que permet identificar espècies exòtiques invasores al territori a partir de la comparació de l'espècie a les imatges i continguts de l'aplicació.

Aquest projecte ha estat desenvolupat pel grup IC5team, format per cinc professionals experts en la matèria entre els quals hi ha la berguedana Ariadna Just. Completen l'equip la Blanca Botey, en Thomas Cernocky, en Martí Pizarro, Anna Tardà. L'empresa berguedana Alter Sport ha estat l'encarregada de convertir el projecte en una aplicació mòbil.

Segons han explicat, l'aplicació permet que a Catalunya es pugui identificar l'atzavara als marges, als camps i als jardins; la cotorra argentina als jardins de les grans ciutats; o el musclo zebra a les aigües de la nostra xarxa hidrogràfica, com a exemple de casos emblemàtics. Però l'aplicació ha estat pensada perquè qualsevol persona pugui introduir les espècies invasores i les regions que calgui per cada zona a estudiar. Actualment es troben considerades com a zones pilot Europa, Bèlgica, Catalunya, el Montseny i el Delta de l'Ebre tot i que es poden anar afegint espècies i regions d'arreu del món.

Els tècnics experts en la matèria, els investigadors, els estudiants i els ciutadans en general podran entrar les observacions. Segons han explicat, l'increment d'observacions i la seva localització poden donar un servei a les autoritats i als grups de recerca que des de fa anys treballen per a la preservació de la biodiversitat i per detectar les zones afectades.

IASTracker és una aplicació mòbil dissenyada per Android i iOS i amb un geoportal per compartir les observacions de tots els usuaris. Conté la cartografia a diferents escales de visualització per obtenir les millors referències geogràfiques per realitzar l'observació. En el cas de Catalunya, la cartografia i les ortoimatges són de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. L'aplicació es troba en quatre llengües, l'anglès, el francès, el castellà i el català. El projecte forma part d'un projecte més gran de la comissió europea que es diu MyGEOSS i que es basa en crear aplicacions que informin als ciutadans dels canvis que afecten el seu entorn.

L'aplicació es presentarà el proper 28 de gener a l'Institut Cartogràfic de Catalunya tot i que l'aplicació es troba en fase beta i el geoportal és consultable: http://iastracker.ic5team.org/