Nou atac al Pi de les Tres Branques. El tercer en poc més d'un any i mig i el primer després que es reconstruís la branca mutilada en l'atac del maig del 2014. Uns desconeguts han tornat a intentar serrar una de les branques del Pi Vell i han incidit de nou en un dels talls del Pi Jove, atacat el mes de juny passat. L'emblemàtic símbol nacional, situat a Castellar del Riu, ha estat un cop més víctima del vandalisme. Els responsables municipals lamenten i denuncien l'acció però també demanen una actuació «urgent» de la Generalitat per evitar que situacions com aquesta es repeteixin.

La notícia es va donar a conèixer ahir al matí, i tot i que els Mossos d'Esquadra han iniciat una investigació, tot apunta que l'intent de serrar les branques es va produir entre dijous i ahir divendres i que s´hauria utilitzat una motoserra, ja que calculen que el tall del Pi Vell té una profunditat d´uns quinze centímetres.

Segons ha pogut saber Regió7 aquest dijous una patrulla dels Mossos havia fet una visita rutinària a la zona sense detectar cap incident i fonts municipals han assegurat, a través de la informació rebuda per veïns de la zona, que dimecres el Pi estava en perfectes condicions. En aquesta ocasió la branca afectada ha estat la més curta de l´arbre. La que va ser serrada totalment el maig de fa dos anys està subjectada per una malla d´acer inoxidable que impedeix que pugui ser malmesa, mentre qu la tercera branca també conté al seu interior unes làmines de ferro.

Una actuació «urgent»

Els responsables municipals i els Mossos d'Esquadra van dirigir-se ahir al pla de Campllong en conèixer la notícia. L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, denuncia un cop més aquest acte vandàlic, i entre un sentiment de tristesa i d'impotència, després de comprovar els danys ocasionats a l´arbre, va mostrar-se contundent amb la Generalitat a qui demana que faci una actuació «urgent» per impedir que es repeteixin noves accions com les dels dos darrers anys.

Solé recordava ahir que el Pi de les Tres Branques, declarat Arbre Monumental de Catalunya des del 1987, és propietat de la Generalitat tot i que estigui al municipi de Castellar del Riu i en un terreny d´un particular. És per això que demana a l'administració «més protecció».«Des del primer atemptat hem reclamat en repetides ocasions un sistema de càmeres i aparells de vigilància però no ha acabat de prosperar», lamentava el batlle, que assegura que des del consistori no poden fer-se càrrec del cost. Segons Solé, aquesta és l´única manera de solucionar-ho «perquè, si no, podem estar patint atacs com aquest sovint». En els darrers mesos, sobretot des de l'incident del maig del 2014, s'han intensificat les rondes de patrulles dels cossos de seguretat, tot i que Solé recorda que es tracta d'un indret «molt aïllat i sense cases ni veïns a prop i això ho fa tot més complicat». És per això que reclama més mesures de protecció.

Tot i que ni cap particular ni cap col·lectiu no han reivindicat l'atac, l'alcalde creu que aquests atemptats «tenen a veure amb el moment polític que Catalunya està vivint en els darrers anys». Els Mossos investiguen qui pot ser al darrere del nou atac i saber si està relacionat amb la resta d´atemptats, que dels que, de moment, tampoc no se n´han trobat els responsables.

El nou atac al pi jove podria matar la branca

El nou atac a la branca del Pi Jove, que ja va patir un intent de ser serrada el juny de l´any passat, podria acabar de matar-la. Els tècnics havien anunciat, l´any passat, que tot i el tall de 30 centímetres i la secada que es va viure, la branca s´havia mantingut verda i aparentment viva. Després de la bretolada es va reforçar la branca perquè no cedís amb el vent. Ara, tot i que es manté dreta, es tem que havent incidit en el tall ja existent, i havent-ne fet un de nou, la branca pugui acabar morint.

L'indret on es troba aquest arbre monumental que mossèn Jacint Verdaguer va definir com a símbol dels Països Catalans i a on cada tercer diumenge de juliol s'hi celebra un aplec nacionalista, és un espai molt concorregut per veïns i curiosos.

De 25 metres d'alçada, el Pi de les Tres Branques simbolitza la unió dels tres territoris que formen els Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.