L´ascensor de Queralt està avariat

El consistori ha de demanar permís al concessionari abans de poder reparar els danys de l'aparell

07.02.2016 | 17:20
Un rètol informa de la situació de l´ascensor la cabina del qual es pot veure al fons de la imatge, ahir
Un rètol informa de la situació de l´ascensor la cabina del qual es pot veure al fons de la imatge, ahir

L’ascensor inclinat del santuari berguedà de Queralt està fora de servei perquè una avaria en el quadre elèctric l’ha inutilitzat i roman aturat. Uns cartells informen als usuaris a l’estació que hi ha a tocar del primer aparcament que l’elevador no està operatiu. Així doncs, per accedir al bar, l’església, la cova o a la muntanya queraltina cal pujar a peu per les escales com es feia abans de final del 1991, quan es va estrenar. També s’han de pujar a peu tots el subministraments necessaris per a les instal·lacions queraltines amb els inconvenients que això suposa.

Ahir, el govern de Berga no tenia una data prevista per a la represa del servei, tot i que està treballant per solucionar-ho com més aviat millor, segons va declarar a Regió7 el regidor Oriol Camps. Per arranjar el problema i fer funcionar l’ascensor, abans l’Ajuntament ha de complir un seguit de formalitats per garantir la legalitat jurídica de l’operació, atès que l’ascensor inclinat és un dels béns municipals inclosos en la concessió encara vigent d’Inberga Tur. Aquesta societat d’empresaris berguedans està enfrontada judicialment amb el consistori per la seva decisió de rescindir les concessions. D’altra banda, el pool empresarial al seu dia va presentar un concurs de creditors. De manera que abans de poder actuar, el consistori ha de demanar permís a l’administrador concursal dels béns que Inberga Tur té en concessió abans de reparar l’avaria físicament, segons ha explicat el regidor Oriol Camps. És previst aprovar aquest requeriment en el ple ordinari d’aquest vespre. Un cop s’hagi fet, hi haurà uns quants dies perquè l’administrador concursal respongui.

Amb tot, el govern de Berga ja compta que haurà d’actuar subsidiariàment, és a dir: que s’encarregarà de contractar i pagar la reparació de l’avaria. El regidor Oriol Camps ha explicat que «no és un import molt elevat. Sabem el problema que pateix l’ascensor i com s’ha d’arreglar i tenim el pressupost». Abans de fer res però, cal seguir el procediment legalment establert.

Mentre no es cremen aquestes etapes, l’ascensor està aturat. Fa aproximadament entre dues i tres setmanes que va quedar fora de servei. La cabina ha quedat aparcada a l’estació superior, la que dóna al bar del santuari.

En declaracions a Regió7, el capellà custodi del santuari, mossèn Ramon Barniol, ha dit que l’ascensor «fa dies, massa dies, que està espatllat». Barniol ha exposat que l’elevador «va malament des de després de festes». Aquest extrem ha estat confirmat per Pepe Graus, l’empresari que ha assumit la gestió del bar i l’ascensor perquè no estigués parat. L’empresari ha detallat que ell té cura de pagar el manteniment quotidià i que el consistori «paga les avaries grosses», a més del manteniment anual. De fet, en el pressupost d’enguany hi ha una partida de 12.000 euros per dur a terme aquest manteniment. Es tracta d’una mena d’inspecció tècnica a què se sotmeten aquests mitjans de transport i que realitzen tècnics de la Generalitat.

Pep Graus ha dit que al principi d’aquest any «l’ascensor, de tant en tant, es parava». En aquest sentit opina que «és molt segur» perquè davant del menor símptoma de mal funcionament s’atura.

Per la seva banda, el capellà de Queralt ha dit que el fet que no funcioni l’ascensor causa perjudicis d’imatge al santuari i molèsties a les persones grans o amb dificultat de mobilitat que no poden accedir-hi. A més, els subministraments per al culte, la botiga de records o el bar s’han de pujar a peu per les escales. «La gent ens truca i ens demana si l’ascensor va».

El regidor Oriol Camps ha detallat que un cop s’hagin pogut començar les obres, «en dos dies s’haurà solucionat» l’avaria.

Altres avaries

Aquesta no és la primera avaria que té l’ascensor inclinat de Queralt. Hi va haver una època en què el seu sovintejat mal funcionament va fer que el consistori no trobés empreses per fer-ne el manteniment. Per això la primavera del 2004 s’hi va actuar a fons.

L’ascensor de Queralt fou inaugurat el 6 de desembre del 1991. Va costar 60 milions de pessetes de l’època pagats íntegrament per la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Un fragment de la nota.
L´alcaldessa de Berga denuncia a Twitter els insults d´un anònim

L´alcaldessa de Berga denuncia a Twitter els insults d´un anònim

Venturós ha assenyalat a Regió7 que no té previst denunciar el cas a la policia

El projecte d´orquestres a les escoles de primària s´amplia amb èxit al Berguedà

El projecte d´orquestres a les escoles de primària s´amplia amb èxit al Berguedà

La iniciativa ha crescut i aquest curs hi ha en marxa dotze grups instrumentals amb un total de...

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

L'Associació del Tèxtil Mèdic Sanitari aplega 14 empreses amb 360 treballadors i desenvolupa 19...

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

Ho ha posat en coneixement del Síndic de Greuges i la direcció general d'Administració Local

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Enllaços recomanats: Premis cinema