L'ascensor de Queralt està avariat

El consistori ha de demanar permís al concessionari abans de poder reparar els danys de l'aparell

07.02.2016 | 17:20
Un rètol informa de la situació de l´ascensor la cabina del qual es pot veure al fons de la imatge, ahir

L´ascensor inclinat del santuari berguedà de Queralt està fora de servei perquè una avaria en el quadre elèctric l´ha inutilitzat i roman aturat. Uns cartells informen als usuaris a l´estació que hi ha a tocar del primer aparcament que l´elevador no està operatiu. Així doncs, per accedir al bar, l´església, la cova o a la muntanya queraltina cal pujar a peu per les escales com es feia abans de final del 1991, quan es va estrenar. També s´han de pujar a peu tots el subministraments necessaris per a les instal·lacions queraltines amb els inconvenients que això suposa.

Ahir, el govern de Berga no tenia una data prevista per a la represa del servei, tot i que està treballant per solucionar-ho com més aviat millor, segons va declarar a Regió7 el regidor Oriol Camps. Per arranjar el problema i fer funcionar l´ascensor, abans l´Ajuntament ha de complir un seguit de formalitats per garantir la legalitat jurídica de l´operació, atès que l´ascensor inclinat és un dels béns municipals inclosos en la concessió encara vigent d´Inberga Tur. Aquesta societat d´empresaris berguedans està enfrontada judicialment amb el consistori per la seva decisió de rescindir les concessions. D´altra banda, el pool empresarial al seu dia va presentar un concurs de creditors. De manera que abans de poder actuar, el consistori ha de demanar permís a l´administrador concursal dels béns que Inberga Tur té en concessió abans de reparar l´avaria físicament, segons ha explicat el regidor Oriol Camps. És previst aprovar aquest requeriment en el ple ordinari d´aquest vespre. Un cop s´hagi fet, hi haurà uns quants dies perquè l´administrador concursal respongui.

Amb tot, el govern de Berga ja compta que haurà d´actuar subsidiariàment, és a dir: que s´encarregarà de contractar i pagar la reparació de l´avaria. El regidor Oriol Camps ha explicat que «no és un import molt elevat. Sabem el problema que pateix l´ascensor i com s´ha d´arreglar i tenim el pressupost». Abans de fer res però, cal seguir el procediment legalment establert.

Mentre no es cremen aquestes etapes, l´ascensor està aturat. Fa aproximadament entre dues i tres setmanes que va quedar fora de servei. La cabina ha quedat aparcada a l´estació superior, la que dóna al bar del santuari.

En declaracions a Regió7, el capellà custodi del santuari, mossèn Ramon Barniol, ha dit que l´ascensor «fa dies, massa dies, que està espatllat». Barniol ha exposat que l´elevador «va malament des de després de festes». Aquest extrem ha estat confirmat per Pepe Graus, l´empresari que ha assumit la gestió del bar i l´ascensor perquè no estigués parat. L´empresari ha detallat que ell té cura de pagar el manteniment quotidià i que el consistori «paga les avaries grosses», a més del manteniment anual. De fet, en el pressupost d´enguany hi ha una partida de 12.000 euros per dur a terme aquest manteniment. Es tracta d´una mena d´inspecció tècnica a què se sotmeten aquests mitjans de transport i que realitzen tècnics de la Generalitat.

Pep Graus ha dit que al principi d´aquest any «l´ascensor, de tant en tant, es parava». En aquest sentit opina que «és molt segur» perquè davant del menor símptoma de mal funcionament s´atura.

Per la seva banda, el capellà de Queralt ha dit que el fet que no funcioni l´ascensor causa perjudicis d´imatge al santuari i molèsties a les persones grans o amb dificultat de mobilitat que no poden accedir-hi. A més, els subministraments per al culte, la botiga de records o el bar s´han de pujar a peu per les escales. «La gent ens truca i ens demana si l´ascensor va».

El regidor Oriol Camps ha detallat que un cop s´hagin pogut començar les obres, «en dos dies s´haurà solucionat» l´avaria.

Altres avaries

Aquesta no és la primera avaria que té l´ascensor inclinat de Queralt. Hi va haver una època en què el seu sovintejat mal funcionament va fer que el consistori no trobés empreses per fer-ne el manteniment. Per això la primavera del 2004 s´hi va actuar a fons.

L´ascensor de Queralt fou inaugurat el 6 de desembre del 1991. Va costar 60 milions de pessetes de l´època pagats íntegrament per la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema