La manca de noies interessades a jugar a futbol és una realitat que pateixen els clubs del Berguedà. Una realitat compartida amb les entitats esportives de la resta de territori. Els clubs de futbol de Berga i de Puig-reig treballen per consolidar la seva secció femenina tot i que els seus responsables asseguren que és una tasca complicada. Principalment per un tema històric. I és que el futbol sempre s´ha considerat un esport més masculí que femení. És per això que fan una crida a totes les nenes i no tan nenes que tinguin ganes de practicar aquest esport que s´atreveixin a provar-ho.

Aquesta és la tercera temporada que el Club Esportiu Berga té secció femenina. Actualment tenen en plantilla un equip que aglutina les categories de prebenjamí, benjamí i aleví integrat per 9 noies (fins fa una setmana, 7) d´entre 6 i 12 anys; i un equip de la categoria cadet-juvenil, amb unes 25 jugadores d´entre 15 i 18 anys. Tal i com ha explicat el coordinador de futbol base del club, Sergi Torrabadella, l´objectiu és consolidar aquests equips i créixer fins a tenir totes les categories de futbol base. «Algunes de les noies més petites l´any vinent, per edat, hauran de canviar de categoria, i la idea és omplir aquest buit i a la vegada trobar noves jugadores», detalla. A més, en un dos anys esperen que també pugui crear-se un equip sènior femení, «format no per jugadores veteranes» sinó per les noies que actualment estan a la categoria més alta, «amb la idea de donar continuïtat i arribar a consolidar una estructura de la secció femenina igual que la tenim consolidada a la masculina».

Per a Torrabadella, «en el moment que els equips vagin rodats i tinguem totes les jugadores que hem de tenir, podrem començar a treballar més la part de motivació i buscar uns resultats més bons». Un aspecte que ara, assegura, en el cas de l´equip de les més petites «és més complicat» per la manca de jugadores i la diversitat d´edats entre elles

El president del Club Esportiu Berga, Lluís Toran, espera que amb el temps «l´entitat es converteixi en un referent del futbol femení a la comarca», i assegura que en les tres temporades que s´ha impulsat aquesta secció «s´ha fet molt bona feina» i té clar que «cal continuar-hi treballant». Per exemple, tal com explica Torrabadella, «s´intenta que els entrenaments dels equips femenins els portin noies, perquè creiem que ajuda molt a tirar endavant el grup per la manera diferent de veure l´esport». A banda, recorda, «hi ha un coordinador específic per al futbol femení perquè realment hi donem importància i volem impulsar-ho».

El CE Puig-reig també treballa per recuperar la bona situació que vivia amb el futbol femení fins aquesta temporada. Com recorda el responsable del futbol base i del femení, Pep Ribera, en les darreres sis temporades han tingut entre tres i quatre equips de noies, però enguany han quedat només amb un de la categoria de cadet infantil, format per una dotzena de noies. Ribera lamenta que, «en general, el món del futbol femení és complicat de gestionar» i afirma que «costa mantenir uns equips estables, perquè els clubs veïns per créixer vénen a buscar-te jugadores en lloc de trobar noves noies, i potser una noia que avui juga al teu club l´any vinent canviarà, o a l´inrevés, ens en vindran de noves». Amb això creu que «hi ha alguna cosa que falla i que no fem bé, perquè així com de nois te´n surten per tot arreu, és molt complicat trobar nenes que tinguin ganes de jugar a futbol».

De totes maneres, tant a Puig-reig com a Berga fan una crida per trobar noves jugadores, ja que tant Torrabadella com Ribera coincideixen que «cal començar per la base i engrescar-los des de petits perquè ho provin». Per altra banda, Ribera, des de Puig-reig, espera que la propera temporada puguin recuperar algun dels equips que tenien fins ara i fer créixer la seva secció. Els dos clubs treballaran per assolir els seus objectius i intentar consolidar el futbol femení al Berguedà.

Tècnics creuen que el nombre de jugadores es doblarà en deu anys

«La presència d´equips femenins als clubs de futbol ha crescut molt en deu anys, i d´aquí a deu més hi haurà el doble de noies que ara jugant a futbol». Així ho creu el coordinador de futbol base del Club Esportiu Berga, Sergi Torrabadella, que assegura que en els darrers anys «la situació ha canviat molt». En aquest sentit, opina que «a mesura que el nombre de noies que formen els equips creixi, hi haurà d´altres noies que vindran atretes i això farà que entre tots ho anem fent gran».

El fet que hi hagi poques noies interessades en aquest esport, respon sobretot a la imatge masculina que se li ha donat històricament. D´aquesta manera ho asseguren els responsables esportius consultats per aquest diari. De totes maneres, creuen que hi ha d´altres factors. Per exemple, Torrabadella explica que «gran part dels partits que disputa l´equip de petites que tenim aquesta temporada tenen lloc a l´àrea metropolitana, perquè ens trobem que ni al Berguedà ni a comarques veïnes hi ha equips d´aquesta categoria». En aquesta línia, pensa que «si hi hagués més equips a la zona, es podrien fer lligues territorials». I és que assegura que «per a moltes famílies el fet d´haver-se de desplaçar setmanalment és un problema i si hi afegeixes que alguns pares ja no troben gaire bé que la seva filla jugui a futbol, la cosa encara és més complicada».

Un altre dels problemes és que des de la federació catalana, perquè es puguin fer lligues de futbol femení, s´aglutinen diverses categories a l´hora de competir, «i això suposa que en un mateix equip juguin noies que es porten quatre anys de diferència, i això sabem que a vegades desmotiva perquè es troben diferents a nivell físic, i fa que algunes acabin plegant».

Un dels objectius que tenen entre mans els clubs d´arreu és el de desmitificar que el futbol és un esport masculí «i de mica en mica ho estem aconseguint», creu Torrabadella. Torrabadella i també Pep Ribera, del Club Esportiu Puig-reig, coincideixen a assegurar que «tradicionalment s´ha gestionat el futbol vist des de la perspectiva masculina» i creuen que cal canviar alguns aspectes «i entendre el futbol femení amb algunes diferències perquè tot funcioni millor», explica Ribera. «Tampoc sabem quina és la manera de canviar-ho, però creiem que entre tots l´hauríem de poder trobar», conclou.