Gironella dóna el tret de sortida avui al seu Carnestoltes, que enguany arriba una setmana més tard del que és habitual i amb novetats destacades.

Aquesta setmana, la Perla, l'estrella del Carnaval de Gironella, acompanyada de tota la seva colla, ha fet acte de presència a la plaça de l'Ajuntament per recordar que la gresca arriba a Gironella aquest divendres 12 de febrer i per animar a les persones dels pobles veïns que s'animin a participar a la festa.

El regidor de Festes, Lluís Vall, ha avançat que de moment s'han inscrit a la rua 350 persones, una xifra que valoren molt positivament. Vall ha assegurat que el nombre de participants creixerà durant els propers dies i s'espera que la rua de dissabte sigui més reeixida que les passades edicions. En aquest sentit, ha explicat que ja s'han inscrit comparses de poblacions veïnes que han decidit aprofitar la disfressa per lluir-la de nou a Gironella. «A més, hem rebut trucades d'altres grups que s'han interessat per participar-hi», ha afegit. Per altra banda, ha detallat que «enguany ens estem trobant que les comparses que s'han apuntat són més nombroses». De moment ja hi ha quatre colles que superen la vuitantena de persones.

Principals novetats

El canvi de dates de la festa s'ha fet, principalment, responent a les demandes de l´assemblea de joves celebrada a l´estiu, «per tal d'evitar la multitud de coincidències amb altres carnavals massius com els de Solsona, Sallent o Berga», entre d´altres, que s'han celebrat aquest cap de setmana. Amb aquest canvi, es preveu que els gironellencs puguin gaudir de la festa del seu poble i, a la vegada, visitants de municipis veïns puguin participar a la festa de Gironella.

Més enllà del canvi de dates, l´organització de la festa aposta per la introducció de diverses novetats amb la voluntat de convertir la celebració en «referent» al territori. Una de les principals novetats serà la introducció de més elements festius a la rua de Carnestoltes que tindrà lloc el dissabte 13 de febrer a partir de les 5 de la tarda. Enguany s´ha apostat per introduir música en directe amb la presència de xarangues i la participació de titelles gegants i xanquers. A més, tal i com ha avançat Vall, el públic enguany podrà situar-se a una graderia que s'instal·larà a davant del Local del Blat on es farà la sortida i l'arribada de la rua. «Els visitants podran presenciar de primera mà la desfilada de les comparses i a més, hi haurà sorpreses per implicar-los en la festa», ha advertit.

La celebració continuarà a partir de les 11 de la nit amb un cercatasques amb la xaranga Damm-er pels bars de Gironella que finalitzarà al local del Blat amb concerts a càrrec del reconegut grup de rumba 9Son i Miquel Fontova, amb festa FlaixFM.

Una altra de les novetats destacades és la festa del diumenge, quan Gironella acomiadarà el Carnestoltes amb un ball de màscares i l´enterrament de la sardina. A partir de les 5 de la tarda hi haurà ball amb Xarop de Nit i una sardinada popular, on recomanen assistir-hi disfressat.

La festa per als més menuts, que serà el divendres 12 de febrer, presenta pocs canvis. Es manté la rua escolar tot i que l´animació infantil i l´esmorzar es traslladarà al Local del Blat. Com a novetat, la nit del divendres també hi haurà cercatasques i discoteca mòbil.