L´associació 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic que des de l´abril passat ha iniciat la recuperació de les projeccions de cinema a Berga -al Teatre Patronat- aposta per continuar millorant les condicions d´aquest espai per convertir l´equipament en el punt de referència cinematogràfic del Berguedà. Després de les millores introduïdes l´any passat, amb la instal·lació d´una pantalla, la renovació de la cabina de projeccions i la millora de la qualitat del so, entre d´altres, els seus responsables treballen aquests dies en la renovació del pati de butaques.

El president de l´entitat, Ramon Gassó, ha explicat que es tracta d´un «pas més per continuar posant al dia i millorant les condicions de la sala per mantenir la captació de l´atenció de més espectadors» i també fer créixer els socis del col·lectiu. Gassó ha detallat que es calcula que aquesta actuació s´allargarà unes tres setmanes.

Durant els darrers dies s´han retirat les antigues butaques. «Aprofitant això, també canviarem el terra i hi posarem parquet i farem una capa de pintura ignífuga per complir millor les normatives de seguretat», ha afegit Gassó. Posteriorment s´instal·larà el nou pati de butaques d´entre 225 i 230 cadires «molt més còmodes que les que hi havia fins ara i que suposaran un valor afegit a l´espectador», ha assegurat. En aquest sentit, ha explicat que les noves butaques s´han adquirit «molt bé de preu de segona mà a un cinema que se les venia». Per altra banda, ha detallat que «són seients més amples que els altres». Tot i que aquest fet pot fer perdre entre vint i vint-i-cinc localitats (ara n´hi havia 250), els seus responsables creuen que «és una actuació que permetrà millorar la qualitat de les projeccions», que és en el que treballa 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic des que va anunciar la recuperació d´aquest equipament com a sala de projecció de cinema -l´única que hi ha al Berguedà. També pretenen «fer un rentat de cara a l´espai i aconseguir que més persones s´hi acostin». L´actuació es finançarà amb els diners recaptats de les sessions i dels socis, «perquè som una entitat sense ànims de lucre i tot el que recollim ho destinem a accions que reverteixen directament a l´equipament».

Algunes butaques retirades del teatre. FOTO: Dani Perona

Les projeccions amb les noves butaques es reprendran el 19 de febrer. Segons Gassó, es tornarà a posar en marxa el cicle setmanal amb projeccions de pel·lícules els divendres i els diumenges.

Cinema per a escolars

En menys d´un any, l´entitat ha dut a terme diverses accions per restablir la programació de cinema a Berga i comarca. Gassó ha explicat que en aquest temps el nombre de socis ha augmentat considerablement (ara ja cap a 150).

El col·lectiu ja ha anunciat nous projectes per continuar creixent. El proper pas és posar en marxa el conveni signat amb la distribuïdora de cinema infantil Pack Magic per iniciar projeccions de cinema dirigides als escolars. «Aquesta iniciativa ja funciona a Barcelona, amb un preu popular, però per als que som del Berguedà ens suposa una despesa afegida pel trasllat fins a la capital», explica Gassó. Per això han decidit acostar el servei a la ciutat. Els propers mesos, els alumnes de les escoles del Berguedà podran assistir a projeccions periòdiques al Patronat, «amb l´afegit que aniran acompanyades de material pedagògic per treballar els continguts de les pel·lícules», ha dit, «que fugen del cinema comercial i busquen aportar valors i reflexió als infants».

La idea, ha continuat, «és que el projecte es pugui exportar a la resta d´alumnes de les escoles de la comarca», tot i que ha recordat que caldrà tenir en compte el tema del trasllat fins a Berga.