Té 64 anys i està pràcticament jubilat. Isidre Macià Oliva, fill de Cal Marçal, a Puig-reig, s´ha passat gairebé mig segle treballant d´electricista en diverses fàbriques de les colònies industrials del Berguedà, els darrers anys a Viladomiu Nou. Des de ben jove, però, ha combinat el seu ofici amb una afició: la pintura. Quan tenia onze anys va començar a pintar gràcies als coneixements que li va transmetre mossèn Mariano, de Cal Marçal, on feia d´escolà juntament amb altres nois del poble. «Ell ens en va ensenyar les primeres nocions», recorda.

Tot i que ho va deixar durant una temporada, quan tenia 35 anys s´hi va tornar a enganxar i des de llavors no ha abandonat més el que s´ha convertit en una passió. Va recuperar l´interès per la pintura juntament amb altres persones fent classes a Gironella amb Josep Maria Boix, «abans que nasqués l´escola d´arts i oficis», recorda. Durant gairebé quatre dècades ha pintat moltes obres -calcula que més de 2.000 quadres- i majoritàriament, realitzades als concursos de pintura ràpida, en els quals participa habitualment. Precisament, conjuntament amb Ramon Bertran, va impulsar fa 35 anys el Concurs de Pintura Ràpida de Puig-reig, que continuen organitzant.

Fins al proper 20 de febrer el Casal de la Gent Gran de Berga, a la plaça de Sant Joan, acull una exposició d´una selecció dels treballs presentats en diversos concursos de pintura ràpida de les comarques centrals durant el 2015. «De manera habitual em presento a aquests certàmens i tinc alguns premis», explica Macià. En aquesta mostra s´hi poden veure paisatges, carrers i indrets de Gironella, Berga, Saldes, Prats de Lluçanès o Navarcles, entre d´altres, portats al paper amb la tècnica, majoritàriament, de l´aquarel·la. El pintor explica que tot i que al llarg de la seva trajectòria ha treballat diversos estils pictòrics que ha après a base de practicar i també gràcies a l´experiència d´altres pintors, els darrers anys s´ha decantat per utilitzar la tècnica de l´aquarel·la. I és que assegura que «pintar amb aquarel·la em permet ser molt més impulsiu». En aquest sentit explica que la majoria de quadres que pinta, «estan fets en dues o tres hores. Aquesta, per a mi, és la manera d´expressar tot el meu sentiment i pintar el que em surt en aquell moment, sense donar-hi gaires voltes». A més, creu que la tècnica de l´aquarel·la permet que «moltes persones que no han pintat mai agafin confiança de seguida i s´atreveixin a pintar». De totes maneres, té clar que «cadascú té la seva tècnica i totes són bones».

En el temps lliure, a banda de participar en els concursos arreu del territori, on assegura que «es fan bones amistats i aprens moltes coses dels altres participants», també es dedica a fer tallers de pintura a gent gran i a canalla. Creu que la pintura és una activitat molt positiva per desenvolupar la creativitat i també «per fer anar el cervell i les mans. Una cosa que va bé per a la gent més gran».