El PERFIL

«L´aquarel·la et permet ser més impulsiu»

El berguedà Isidre Macià ha combinat la feina d'electricista a les fàbriques tèxtils amb la pintura. Un cop jubilat exposa una part de la seva obra a Berga, al Casal de la Gent Gran

16.02.2016 | 11:10
Isidre Macià
Isidre Macià

Té 64 anys i està pràcticament jubilat. Isidre Macià Oliva, fill de Cal Marçal, a Puig-reig, s´ha passat gairebé mig segle treballant d´electricista en diverses fàbriques de les colònies industrials del Berguedà, els darrers anys a Viladomiu Nou. Des de ben jove, però, ha combinat el seu ofici amb una afició: la pintura. Quan tenia onze anys va començar a pintar gràcies als coneixements que li va transmetre mossèn Mariano, de Cal Marçal, on feia d´escolà juntament amb altres nois del poble. «Ell ens en va ensenyar les primeres nocions», recorda.

Tot i que ho va deixar durant una temporada, quan tenia 35 anys s´hi va tornar a enganxar i des de llavors no ha abandonat més el que s´ha convertit en una passió. Va recuperar l´interès per la pintura juntament amb altres persones fent classes a Gironella amb Josep Maria Boix, «abans que nasqués l´escola d´arts i oficis», recorda. Durant gairebé quatre dècades ha pintat moltes obres –calcula que més de 2.000 quadres– i majoritàriament, realitzades als concursos de pintura ràpida, en els quals participa habitualment. Precisament, conjuntament amb Ramon Bertran, va impulsar fa 35 anys el Concurs de Pintura Ràpida de Puig-reig, que continuen organitzant.

Fins al proper 20 de febrer el Casal de la Gent Gran de Berga, a la plaça de Sant Joan, acull una exposició d´una selecció dels treballs presentats en diversos concursos de pintura ràpida de les comarques centrals durant el 2015. «De manera habitual em presento a aquests certàmens i tinc alguns premis», explica Macià. En aquesta mostra s´hi poden veure paisatges, carrers i indrets de Gironella, Berga, Saldes, Prats de Lluçanès o Navarcles, entre d´altres, portats al paper amb la tècnica, majoritàriament, de l´aquarel·la. El pintor explica que tot i que al llarg de la seva trajectòria ha treballat diversos estils pictòrics que ha après a base de practicar i també gràcies a l´experiència d´altres pintors, els darrers anys s´ha decantat per utilitzar la tècnica de l´aquarel·la. I és que assegura que «pintar amb aquarel·la em permet ser molt més impulsiu». En aquest sentit explica que la majoria de quadres que pinta, «estan fets en dues o tres hores. Aquesta, per a mi, és la manera d´expressar tot el meu sentiment i pintar el que em surt en aquell moment, sense donar-hi gaires voltes». A més, creu que la tècnica de l´aquarel·la permet que «moltes persones que no han pintat mai agafin confiança de seguida i s´atreveixin a pintar». De totes maneres, té clar que «cadascú té la seva tècnica i totes són bones».

En el temps lliure, a banda de participar en els concursos arreu del territori, on assegura que «es fan bones amistats i aprens moltes coses dels altres participants», també es dedica a fer tallers de pintura a gent gran i a canalla. Creu que la pintura és una activitat molt positiva per desenvolupar la creativitat i també «per fer anar el cervell i les mans. Una cosa que va bé per a la gent més gran».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Presentació de l'activitat
La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

El renovat Grup de Joves de Gironella impulsa l'activitat a l'equipament patrimonial per a tots...

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Els bombers han extingit l'incendi produït aquest matí a la planta baixa sense cap ferit

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Una trentena de professionals comparteixen experiències per ampliar els seus coneixements

Guardiola de Berguedà acull el congrés de guies de natura salvatge d´arreu

Entre els instructors de la jornada hi ha reconeguts aventurers

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Creu Roja Berguedà promou el programa que atorga als beneficiaris la capacitat de decidir

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Una trentena de professionals participen a tallers de rastreig d'animals, supervivència o primers...

Enllaços recomanats: Premis cinema