La Llar Santa Maria de Queralt projecta una residència a tocar de l'actual escola

L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà espera la cessió d'un terreny de l'Ajuntament

16.02.2016 | 11:10
El nou equipament es preveu construir-lo a sota de l´escola de la Llar

L´Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà projecta la creació d´una llar-residència al costat de l´actual escola d´educació especial, a la zona dels Pedregals de Berga. L´entitat, que gestiona el funcionament de l´escola d´educació especial Llar Santa Maria de Queralt i el centre especial de treball Taller Coloma, entre altres serveis dirigits a persones amb diversitat funcional, planteja la construcció d´una llar-residència amb l´objectiu de traslladar-hi el servei que actualment s´ofereix en dos pisos del carrer Prat de la Riba de Berga.

La gerent de l´Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Fina Canal, ha assegurat que és un projecte que fa anys que tenen entre mans, però confessa que s´ha tractat poques vegades en públic ja que fins ara no es veia la possibilitat de tirar-lo endavant. En els darrers anys s´ha estat negociant quin seria el terreny més adient per erigir aquest nou equipament. Ara es preveu que l´Ajuntament de Berga pugui fer efectiva la cessió a l´entitat d´un dels terrenys municipals que es troben just a sota de l´actual escola d´educació especial, a la zona dels Pedregals, que té les obres d´urbanització aturades. Segons Canal, disposar del terreny és «el primer pas i el més necessari per parlar del projecte».

Canal s´ha mostrat esperançada i creu que en breu es podrà desencallar aquest tràmit, que, tot i que s´havia engegat amb l´antic equip de govern de CiU, no va prosperar. Per altra banda, però, la responsable de l´entitat ha explicat que al llarg del camí per engegar aquest projecte també s´han plantejat altres emplaçaments. «Es va estudiar la viabilitat d´instal·lar la llar-residència a l´edifici de les germanes Vetlladores», ha explicat Canal, situat al barri vell de Berga. Finalment, però, es va haver de descartar per problemes estructurals de l´edifici. «Ens hauria suposat més complicat i car arranjar un edifici vell que construir-ne un de nou», diu.


Buscar finançament

La gerent de l´associació, però, ha volgut deixar clar que el projecte es troba en una fase molt prematura. «Ara sembla que desencallarem el tema del terreny i, a partir d´aquí, vindrà una altra part potser més complicada que és la de trobar el finançament necessari per construir l´equipament», ha assegurat. «De totes maneres, tenint el terreny és més fàcil presentar-te davant dels responsables polítics, institucions o privats a demanar diners», ha afegit. Canal creu que, amb la cessió d´aquests terrenys municipals, el projecte de construcció de la nova llar-residència iniciarà una nova etapa.

Des de l´Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà es treballa per a la creació d´aquest nou espai que ha de permetre traslladar-hi el servei que actualment s´ofereix als dos pisos al barri de la Font del Ros de la capital berguedana, amb dotze usuaris.

Aquesta nova llar-residència, que també oferiria els serveis de centre de dia per a persones amb diversitat funcional, ha d´acollir els usuaris de manera temporal o permanent com un substitut de la pròpia llar. Els residents, totes persones adultes, requereixen necessitats de suport. És per això que el servei està complementat per la tasca de diverses educadores, una treballadora social i un psiquiatre de manera permanent.

Fina Canal assegura que actualment s´està oferint un bon servei, però considera que és necessària la construcció d´un espai creat especialment per ser una llar-residència, i, a més a més, que pugui estar més connectat amb un dels equipaments principals de l´associació, que és l´escola d´educació especial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema