La parròquia de Berga té entre mans posar fi a les humitats de la capella dels Dolors. Aquesta estança, la nau del lateral dret de l´església de Santa Eulàlia (a la plaça de Sant Pere de Berga), presenta una imatge deteriorada des de fa anys. El rector, Marc Majà, ha explicat a Berguedà Setmanal que hi ha un projecte redactat per a la millora d´aquesta capella per poder-la restaurar a la llarga. De totes maneres, ha anunciat que l´actuació completa té un cost elevat i que, de moment, el que es pretén principalment és «frenar el deteriorament» i «intentar salvar-la abans de donar-la per perduda de manera definitiva».

Per fer-ho, la parròquia de Berga ha rebut una subvenció del departament de Cultura de la Generalitat que hauria de permetre tirar endavant una primera fase de l´obra. Amb tot, Majà ha volgut deixar clar que «encara s´està estudiant quines són les possibilitats de tirar endavant el projecte i com». Uns detalls que es decidiran properament després d´una reunió entre les parts afectades. Sí que ha reconegut, però, que la capella dels Dolors necessita una actuació i «des del bisbat, des de la mateixa parròquia i alguns fidels, ens animen a millorar i reformar espais com aquest, que necessiten una actuació».

És per això que ja fa un any es vam acollir a una convocatòria d´ajudes de la Generalitat. Finalment s´ha concedit per al projecte una partida pressupostària. Tot i que Majà reconeix que «és una bona notícia», assegura que «no són els diners suficients per tirar endavant tota l´obra».

A hores d´ara, s´estudia de quina manera es pot fer front al principal problema, que és eliminar les humitats -tant les que vénen de la teulada com del soterrani.

Per altra banda, afegeix que hi hauria una altra fase, que seria la de restauració i recuperació total de la capella. «Sabem que hi ha pintures interessants del segle XIX i que en queden poques com aquestes a la resta de territori», ha avançat. Tot i que reconeix que «per fer aquest tipus d´obres es requereix un finançament important», del qual actualment no es disposa.

Projecte de sala cultural

El projecte de recuperar la capella dels Dolors no és nou. De fet, l´any 2004, l´Ajuntament de Berga, llavors amb el govern socialista de Ramon Camps al capdavant, tenia entre mans transformar aquesta capella en un espai cultural per a la ciutat. L´objectiu de la regidora de Cultura del moment, Encarna Sánchez, era obtenir el finançament necessari per a la restauració d´aquesta nau de la parròquia i adaptar-la per convertir-la en una sala per dur-hi a terme activitats culturals, exposicions, conferències o concerts de petit format. En aquell moment es considerava que l´espai era l´idoni per a aquest tipus d´activitats, per les seves dimensions i també per la seva situació cèntrica. Fins i tot s´havia estudiat poder-hi accedir per una porta lateral, independent de la de l´església.

Aquest projecte, però, va quedar en un calaix per manca de finançament i no ha estat una prioritat per als equips de govern que hi ha hagut en la darrera dècada. Tal com assegura Majà, a hores d´ara no hi ha cap previsió per recuperar-lo, ja que la principal voluntat és actuar-hi per evitar que la nau es degradi més.

Seu de la congregació dels Dolors des del 1692

La nau lateral de l´església parroquial de Santa Eulàlia, situada a la plaça de Sant Pere de Berga, va ser construïda poc després que s´erigís el nou temple, el 1686. Segons explica el treball de recerca de Laura Villanueva Arias titulat La congregació dels Dolors a Berga (IES Guillem de Berguedà. 2011), tutoritzat per la historiadora berguedana Dolors Santandreu, aquesta nau va ser la seu de la congregació dels Dolors que es va fundar a Berga el 13 de setembre del 1692.

Durant la seva presència a la ciutat, aquesta congregació va tenir alts i baixos. Dues de les seves principals celebracions eren la de la Mare de Déu dels Dolors, que tenia lloc el divendres anterior al diumenge de Rams i també la processó de Divendres Sant. L´any 1970 va ser la darrera vegada que es va celebrar la festa dels Dolors en aquesta capella. Com recull la recerca feta per Villanueva, el 27 de març del 1711 es va fer la benedicció de la nova capella dels Dolors, decorada amb un retaule barroc i amb pintures que representaven els Set Dolors de la Verge. Un retaule atribuït a Pere Costa i al seu fill Antoni. En la decoració de la capella hi va treballar el pintor Armengou, el 1869, i més endavant també va aportar-hi el seu granet de sorra el pintor Josep Oromí.

Durant la guerra civil la capella va ser destruïda tot i que un cop finalitzada, va ser recuperada i restaurada. De totes maneres, aquesta nau no ha pogut mantenir aquesta aparença fins a l´actualitat i en les darreres dècades ha iniciat un estat de degradació imparable que fa perillar el seu futur si no s´hi actua. Es tracta d´una de les poques capelles dedicada a la Mare de Déu dels Dolors que es conserva a Catalunya i també de les darreres amb unes pintures de mitjan segle XIX.