Una intoxicació derivada del tractament de quimioteràpia va deixar sense mobilitat de cintura en avall Maria Àngels Penina fa aproximadament un any. Aquesta veïna d´Avià, de 46 anys, ha superat un càncer de mama. Després d´una llarga cursa de nou anys per combatre la malaltia, un altre obstacle va estroncar-li el camí. La solidaritat dels seus veïns han permès que l´avianesa tiri endavant i pugui fer una vida pràcticament normal.

Maria Àngels Penina explica que va finalitzar el tractament i al cap d´uns mesos va començar a tenir alguns símptomes que van fer-li activar l´alerta. «Em fallaven les cames i no podia moure els dits dels peus però ningú sabia dir-me què tenia», recorda, «fins que un dia vaig caure». Després de moltes proves, van comunicar-li que havia tingut una intoxicació pel tractament de quimioteràpia, un diag-nòstic que l´ha marcat per a tota la vida, ja que l´ha deixada amb mobilitat reduïda de cintura en avall.

Penina va viure un moment complicat. «El fet de perdre la mobilitat suposava haver de plantejar-me moltes coses, però també necessitava una cadira de rodes i adaptar la casa per poder fer una vida el més normal possible», explica. Aquí és on familiars, amics i veïns van agafar la iniciativa per ajudar-la amb l´objectiu de recaptar diners per fer front a l´elevada despesa que suposava per a Penina i la seva família.

Com narra Penina, una de les propostes que van sorgir de la seva amiga Josefina Pujols i que van tenir una resposta ràpida de familiars i veïns va ser promoure una recollida de taps de plàstic per recaptar diners. Una iniciativa de reciclatge i a la vegada solidària que els darrers anys s´ha popularitzat a casa nostra. Per altra banda, el consistori va obrir un número de compte; l´Anna del bar l´Ateneu va vendre loteria i una part dels beneficis de la quina de la Unió Esportiva Avià també van destinar-se a la causa solidària.

Aquesta campanya ha estat molt positiva, tant, que ha permès que Penina ja disposi de les eines necessàries per fer una vida amb més facilitats: s´ha pogut comprar una cadira de rodes elèctrica, per poder-se desplaçar pel carrer sense l´ajuda de ningú més i ser pràcticament independent; també ha pogut instal·lar una escala elèctrica a casa seva, per poder pujar de la planta baixa a la superior; i també disposa d´una cadira de rodes plegable, per fer trajectes més curts.

Bona acollida

Al llarg dels darrers mesos, la campanya s´ha dut a terme aproximadament durant l´últim any, s´han recaptat prop de 8.000 euros. D´aquests, 820,40 s´han aconseguit a través de la campanya de recollida de taps als establiments d´Avià, en altres pobles del Berguedà, a Sant Llorenç de Morunys, al Bages i a la resta de Catalunya.

Josefina Pujols, una de les impulsores d´aquesta iniciativa, s´ha mostrat molt satisfeta de la bona resposta que ha tingut entre els comerços del poble i els veïns, però també ha destacat l´acollida que ha tingut en localitats de tota la comarca i altres punts de la geografia catalana.

En aquest sentit, els impulsors de la campanya solidària també han volgut mostrar el seu agraïment al consistori avianès perquè «de seguida s´hi va implicar». Entre altres accions, l´Ajuntament va cedir el local municipal on s´han emmagatzemat els 4.000 quilos de taps i també s´ha tingut la col·laboració de la brigada.

Penina està contenta de l´ajuda rebuda pels seus veïns i familiars i ha volgut agrair a tothom qui hi ha aportat el seu granet de sorra.