La boccia, l´esport apte per a tothom, arriba al Berguedà

El gimnàs del Casal de la Gent Gran de Berga acull entrenaments d'aquesta disciplina que permet que les persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats puguin exercitar cos i ment i també competir amb altres jugadors

22.02.2016 | 07:42
Entrenament al casal de la gent gran
Entrenament al casal de la gent gran

Per a la majoria de ciutadans la boccia és un esport totalment desconegut. Per fer-ho fàcil, alguns l’assimilen a la petanca, però realment hi té poc a veure més enllà que s’utilitzen boles per desenvolupar el joc. Tot i que en els darrers anys ha agafat embranzida dins de les competicions olímpiques a escala internacional, continua sent una disciplina minoritària. Paradoxalment, però, és un dels pocs esports adaptats aptes per a tothom. La boccia dóna l’oportunitat a persones amb diversitat funcional de practicar esport. Des de fa uns mesos ha arribat a Berga amb l’objectiu de captar nous jugadors.

Aquesta pràctica va néixer als països nòrdics a la dècada dels 70 dirigit, principalment, a persones amb paràlisi cerebral. Més endavant, a partir dels anys 90, es creen noves categories de joc per a persones amb altres discapacitats com lesions medul·lars, esclerosi múltiple o altres disminucions físiques i psíquiques. La boccia agafa empenta a Catalunya el 1991 a partir dels Jocs Paralímpics gràcies a la Federació Catalana Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals.

Al Berguedà la boccia ha arribat fa uns mesos gràcies a la insistència de Xavier Pujols, que té paràlisi cerebral, que anteriorment ja havia practicat aquest esport. Pujols va coincidir amb Miquel Chalé en competicions de la disciplina a Barcelona i, des de fa uns anys, Chalé, que és àrbitre internacional de boccia i tècnic classificador de la Federació Espanyola d’Esports de Persones con Paràlisi Cerebral, resideix a Berga. «Després de diverses converses amb el Xavi vam començar a fer entrenaments setmanals i actualment hi ha dos jugadors». Amb Pujols, també s’entrena Ramon Prat. Tots dos van cada dijous al Casal de la Gent Gran de Berga, on els cedeixen el gimnàs per dur-hi a terme les sessions de preparació.


Mecànica del joc

La particularitat de la boccia és que es juga sobre una cadira de rodes, relata Chalé, i l’objectiu és aconseguir que les boles s’acostin a la diana blanca, més que les de l’equip contrari. A partir d’aquí, hi ha múltiples variants i s’hi pot jugar de manera individual, per parelles o per equips. Una altra de les característiques és que hi ha diverses categories segons el grau de discapacitat dels jugadors. «Segurament és l’esport més adaptat i no tanca portes a ningú», afirma Chalé. I és que s’hi pot jugar fent els llançaments amb la mà, amb el peu, o, en el cas de les persones amb un grau de discapacitat superior, a través d’una rampa amb l’ajuda d’un auxiliar que segueix les instruccions i les directrius del jugador ,«que és qui acaba manant i prenent totes les decisions».


Esport transversal

Per aquest motiu, per la seva transversalitat, Chalé creu que «és un esport ideal per activar persones amb diversitat funcional, sense la necessitat d’haver de competir». Fins i tot explica que exercicis i tècniques d’aquest esport s’utilitzen per treballar amb infants amb problemes de psicomotricitat, i també és positiu per activar la gent gran. En aquest sentit, assegura que la boccia és un esport de força, precisió i estratègia i «les habilitats que s’adquireixen es poden traslladar a d’altres facetes de la vida i permet reforçar les capacitats cognitives i funcionals dels que la practiquen».

L’impulsor d’aquests entrenaments a Berga explica que «l’objectiu és créixer i tenir més persones interessades a provar l’esport». Tot i que de moment no estan constituïts com a associació ni com a club –i tant Prat com Pujols competeixen amb altres clubs o de manera independent– esperen properament poder trobar un paraigua que aixoplugui la seva disciplina. De moment disposen del material necessari per dur a terme els entrenaments i fan una crida a tots els que tinguin ganes d’atrevir-s’hi per provar-ho. Chalé recorda que s’han posat en contacte amb l’escola d’educació especial Llar Santa Maria de Queralt, tot i que en aquest cas el centre ja organitza sessions de boccia amb altres monitors de la disciplina.

Pujols i Prats ja han participat en algunes competicions aquesta temporada però es continuen entrenant setmanalment per preparar-se per a la propera cita esportiva, que serà al març.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Un fragment de la nota.
L´alcaldessa de Berga denuncia a Twitter els insults d´un anònim

L´alcaldessa de Berga denuncia a Twitter els insults d´un anònim

Venturós ha assenyalat a Regió7 que no té previst denunciar el cas a la policia

El projecte d´orquestres a les escoles de primària s´amplia amb èxit al Berguedà

El projecte d´orquestres a les escoles de primària s´amplia amb èxit al Berguedà

La iniciativa ha crescut i aquest curs hi ha en marxa dotze grups instrumentals amb un total de...

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

L'Associació del Tèxtil Mèdic Sanitari aplega 14 empreses amb 360 treballadors i desenvolupa 19...

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

Ho ha posat en coneixement del Síndic de Greuges i la direcció general d'Administració Local

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Enllaços recomanats: Premis cinema