La boccia, l'esport apte per a tothom, arriba al Berguedà

El gimnàs del Casal de la Gent Gran de Berga acull entrenaments d'aquesta disciplina que permet que les persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats puguin exercitar cos i ment i també competir amb altres jugadors

22.02.2016 | 07:42
Entrenament al casal de la gent gran

Per a la majoria de ciutadans la boccia és un esport totalment desconegut. Per fer-ho fàcil, alguns l´assimilen a la petanca, però realment hi té poc a veure més enllà que s´utilitzen boles per desenvolupar el joc. Tot i que en els darrers anys ha agafat embranzida dins de les competicions olímpiques a escala internacional, continua sent una disciplina minoritària. Paradoxalment, però, és un dels pocs esports adaptats aptes per a tothom. La boccia dóna l´oportunitat a persones amb diversitat funcional de practicar esport. Des de fa uns mesos ha arribat a Berga amb l´objectiu de captar nous jugadors.

Aquesta pràctica va néixer als països nòrdics a la dècada dels 70 dirigit, principalment, a persones amb paràlisi cerebral. Més endavant, a partir dels anys 90, es creen noves categories de joc per a persones amb altres discapacitats com lesions medul·lars, esclerosi múltiple o altres disminucions físiques i psíquiques. La boccia agafa empenta a Catalunya el 1991 a partir dels Jocs Paralímpics gràcies a la Federació Catalana Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals.

Al Berguedà la boccia ha arribat fa uns mesos gràcies a la insistència de Xavier Pujols, que té paràlisi cerebral, que anteriorment ja havia practicat aquest esport. Pujols va coincidir amb Miquel Chalé en competicions de la disciplina a Barcelona i, des de fa uns anys, Chalé, que és àrbitre internacional de boccia i tècnic classificador de la Federació Espanyola d´Esports de Persones con Paràlisi Cerebral, resideix a Berga. «Després de diverses converses amb el Xavi vam començar a fer entrenaments setmanals i actualment hi ha dos jugadors». Amb Pujols, també s´entrena Ramon Prat. Tots dos van cada dijous al Casal de la Gent Gran de Berga, on els cedeixen el gimnàs per dur-hi a terme les sessions de preparació.


Mecànica del joc

La particularitat de la boccia és que es juga sobre una cadira de rodes, relata Chalé, i l´objectiu és aconseguir que les boles s´acostin a la diana blanca, més que les de l´equip contrari. A partir d´aquí, hi ha múltiples variants i s´hi pot jugar de manera individual, per parelles o per equips. Una altra de les característiques és que hi ha diverses categories segons el grau de discapacitat dels jugadors. «Segurament és l´esport més adaptat i no tanca portes a ningú», afirma Chalé. I és que s´hi pot jugar fent els llançaments amb la mà, amb el peu, o, en el cas de les persones amb un grau de discapacitat superior, a través d´una rampa amb l´ajuda d´un auxiliar que segueix les instruccions i les directrius del jugador ,«que és qui acaba manant i prenent totes les decisions».


Esport transversal

Per aquest motiu, per la seva transversalitat, Chalé creu que «és un esport ideal per activar persones amb diversitat funcional, sense la necessitat d´haver de competir». Fins i tot explica que exercicis i tècniques d´aquest esport s´utilitzen per treballar amb infants amb problemes de psicomotricitat, i també és positiu per activar la gent gran. En aquest sentit, assegura que la boccia és un esport de força, precisió i estratègia i «les habilitats que s´adquireixen es poden traslladar a d´altres facetes de la vida i permet reforçar les capacitats cognitives i funcionals dels que la practiquen».

L´impulsor d´aquests entrenaments a Berga explica que «l´objectiu és créixer i tenir més persones interessades a provar l´esport». Tot i que de moment no estan constituïts com a associació ni com a club –i tant Prat com Pujols competeixen amb altres clubs o de manera independent– esperen properament poder trobar un paraigua que aixoplugui la seva disciplina. De moment disposen del material necessari per dur a terme els entrenaments i fan una crida a tots els que tinguin ganes d´atrevir-s´hi per provar-ho. Chalé recorda que s´han posat en contacte amb l´escola d´educació especial Llar Santa Maria de Queralt, tot i que en aquest cas el centre ja organitza sessions de boccia amb altres monitors de la disciplina.

Pujols i Prats ja han participat en algunes competicions aquesta temporada però es continuen entrenant setmanalment per preparar-se per a la propera cita esportiva, que serà al març.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema