La comissió de seguiment de la restauració i conservació del Pi de les Tres Branques i del Pi Jove al pla de Campllong (Castellar del Riu) ha encarregat a un del seus integrants, l´Institut d´Estudis Catalans, que «elabori un projecte de com s´hauria de realitzar» una instal·lació de càmeres de videovigilància a la zona per evitar nous atacs. Des del 2014 fins enguany n'hi ha hagut 3, el darrer aquest gener.

Fonts de l'Ajuntament de Castellar del Riu han informat en un comunicat que l'estudi ha de determinar «els costos que tindria» posar càmeres a l´indret. I han afegit que «sense un projecte no és viable obtenir recursos de les administracions per finançar la instal·lació i el seu manteniment». Mentre no es pren cap mesura «s´incrementaran les mesures preventives de dissuasió, com és la presència habitual dels Mossos per la zona».

La comissió es va reunir ahir a Castellar del Riu. A més dels representants de la Generalitat, la Diputació, l'Institut d'Estudis Catalans i l'Ajuntament de Castellar del Riu, també hi van assistir «en qualitat d´experts» representants dels cossos dels Mossos d´Esquadra i dels Agents Rurals.

Fonts de l'Ajuntament de Castellar del Riu han indicat que «la finalitat principal de la reunió ha estat analitzar els darrers atemptats que han sofert aquests arbres i encaminar mesures per tal de preservar-los». Pel que fa a «les actuacions concretes perquè les branques afectades no cedeixin, s´acabaran de decidir properament entre el tècnic de la Generalitat i l´empresa que va realitzar l´actuació d´emergència».

Les mateixes fonts han «agraït la bona predisposició de les institucions per salvaguardar aquests símbols nacionals i confiem que aviat es puguin concretar les solucions apuntades».