El Berguedà Verd reclama al Govern que actuï per frenar la processionària

L´entitat estima que té 20.300 hectàrees afectades de les 38.000 de bosc que agrupa

29.02.2016 | 07:39
Representants de l´associació Berguedà Verd demanen a la Generalitat que actuï per frenar l´ eruga processionària

Fumigacions amb un producte biològic

  • Fonts del departament d´Agricultura han detallat que «el plaguicida que s´utilitza en aquests tractaments per al control de la processionària és un producte biològic, el Bacillus thuringiensis kurstaki» que no és nociu per a les persones ha detallat Natàlia Pont, l´enginyera tècnica forestal de Berguedà Verd. «Es tracta d´un bacteri que queda a les fulles dels arbres. Quan la larva està en els primers estadis, li destrueix el sistema digestiu i mata» a l´eruga. Només afecta en estadis de larva «no afecta a d´altres espècies» i «està molt pocs dies activa» . Es tracta d´una cosa «molt específica» i no s´actua en zones habitades. La darrera actuació aèria la comarca va ser el setembre del 2013 a Santa Maria de Merlés.

L´Associació de Propietaris Forestals Berguedà Verd ha reclamat al Govern de la Generalitat que actuï per frenar la plaga de l´eruga processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) pels danys que causa als pins però també a les persones i animals.

L´entitat, creada l´any 2000 i que aplega a 98 socis, calcula que l´eruga esmentada ha afectat a 20.300 hectàrees i d´aquestes les que estarien més tocades per l´acció de la processionària amb un nivelll d´entre el 3 i el 4 (els màxims en una escala de l´1 al 4) serien 10.000 hectàrees. Estimen que les principals afectacions són als municipis de L´Espunyola,Casserres, Borredà, Viver i Serrateix i Montmajor. La supefície forestal de l´àmbit d´aquesta associació a la zona sud i central de la comarca és de 38.000 hectàrees forestals.

Natàlia Pont, enginyera tècnica forestal de Berguedà Verd ha explicat a Regió7 que «és urgentíssim que s´actuï perquè la plaga ens està afectant a la producció del pi, està dismunint el creixement d´aquests arbres, no sabem fins a quin punt pot perillar la seva supervivència si hi torna a haver un atac com el del darrera temporada». Pont ha dit que també afecta «els ramats, el bestiar, la gent que treballa al bosc, agricultors i ramaders que no poden entrar al bosc per les al·lèrgies» ja que té un efecte urticant. També afecta a les persones que fan activitats lúdiques a zones boscoses com escaladors o excursionistes.

Representants de l´entitat han exposat les seves reivindicacions a Montserrat Barniol, la directora general de Forests del departament d´Agricultura de la Generalitat amb qui s'han reunit aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal del Berguedà. Li han demanat que actuï «almenys a les hectàrees més afectades les de grau 3 i 4».

Pont ha afegit que «l´única manera que es pot actuar en una superfície tan gran és a través de fumigacions aèries que es fan a la tardor que és l´ època dels primers estadis de desenvolupament de les erugues de la processionària». Fonts del departament d´Agricutura han explicat que «aquests tractaments es porten a terme a les zones on les poblacions són més altes a fi d´evitar les defoliacions importants i els problemes d´urticària» que provoquen entre les persones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema