El nou equip de govern de Saldes ha decidit canviar els usos de l´alberg que havia d´ocupar l´antiga casa forestal. Aquest equipament, que encara està en obres, serà un punt de referència per al turisme astronòmic, un projecte en què estan treballant els responsables municipals des de l´entrada al consistori el maig passat.

La tinent d´alcalde de l´Ajuntament de Saldes, Jasmina Prat, ha explicat que el seu equip de govern no comparteix el projecte de transformació de l´antiga casa forestal, situada a l´entrada del municipi, en un alberg. Una proposta impulsada per l´antic ajuntament i que s´hauria d´haver posat en marxa l´estiu del 2015. «Creiem que ja hi ha molta oferta turística al municipi i rodalia i pensem que la feina d´un ajuntament no és fer la competència a aquest sector», ha detallat. És per això que el seu objectiu és que, un cop hagin finalitzat les obres, puguin convertir aquest equipament en un centre de referència per al turisme astronòmic.

En els darrers mesos, Saldes ha acollit diverses activitats relacionades amb l´observació del cel, i és que, segons ha assegurat Prat, «s´està treballant per convertir el poble en un referent en aquest tipus de turisme». La regidora ha explicat que el municipi té diverses característiques que el fan atractiu per a la realització d´activitats relacionades amb l´astronomia «i pot ser un complement al que ja tenim en l´esport, senderisme o turisme rural». En aquest sentit, ha detallat que un cop finalitzin les obres, l´objectiu és que aquest edifici es converteixi en un punt de trobada per realitzar-hi activitats relacionades.

Obres amb retard

Les obres de transformació d´aquesta antiga casa forestal en alberg han quedat aturades i després de fer-hi les primeres actuacions. L´objectiu de l´antic equip de govern era que l´alberg estigués en funcionament per Setmana Santa del 2015, o com a màxim, durant l´època d´estiu. Després de la consolidació de l´estructura de l´edifici i de la realització dels tancaments, encara resten les darreres fases perquè l´equipament pugui utilitzar-se. De totes maneres, Prat ja ha anunciat que no és una de les prioritats de l´equip de govern i que, segurament, caldrà esperar com a mínim a l´any vinent per disposar dels recursos i finalitzar les obres. Paral·lelament, però, ha assegurat que ja es pensa en el projecte i la voluntat és destinar-hi un espai per a les observacions, «amb el material necessari com telescopis», i també una aula de formació, entre d´altres.

Prat ha recordat que «és un edifici petit, i s´hi preveia un alberg d´unes dimensions reduïdes, per a una quarantena de persones. En aquest sentit, assegura que «ja hi ha altres establiments que es dediquen al turisme i podrem donar-hi una sortida diferent per a un edifici desocupat i en desús».

Zona de màxima protecció

Des de l´estiu passat, a Saldes s´hi han organitzat tallers d´observació del cel i xerrades sobre astronomia, i és previst que de cara al bon temps es reprenguin aquestes activitats. «Les propostes van tenir molt bona acceptació i hi veiem una sortida per atraure persones interessades en aquest tipus de turisme», afegeix.

Per altra banda, el municipi tirarà endavant el projecte que s´ha aprovat des de la Diputació per convertir-se en el primer municipi declarat com a zona E1, de màxima protecció de contaminació del cel. Per això hauran de fer algunes actuacions com la substitució dels fanals, per reduir la contaminació lumínica, entre altres propostes «que han de servir per poder realitzar observacions astronòmiques de màxima qualitat, en un entorn privilegiat com és el nostre, a tocar del Pedraforca», ha conclòs.