La Generalitat deu almenys 6,3 milions d'euros a 25 ajuntaments dels 31 de la comarca i al mateix Consell Comarcal. Aquesta xifra és superior perquè hi falta el deute contret amb Berga, Puig-reig, Santa Maria de Merlès, Sant Julià de Cerdanyola, la Quar i Olvan. Aquests ajuntaments no han facilitat aquesta informació al Consell Comarcal perquè el seu president traslladi la reclamació del pagament a la Generalitat. Així és com es va quedar que es faria en la darrera reunió del consell d'alcaldes del Berguedà celebrada el febrer. El president comarcal, David Font, ho va comunicar, ahir, a Joaquim Ferrer, secretari d'Administracions Locals del departament de Governació, amb qui es va reunir a Berga. Li va traslladar la reivindicació dels seus homòlegs berguedans per tal de cobrar aquests diners. La trobada s'havia programat per "tractar els programes europeus que estan a punt de sortir i on com a comarca hi participarem", va informar Font.

Segons la informació facilitada al Consell pels 25 ajuntaments que han contestat la crida de l'ens, "el deute que surt en global dels diferents departaments és de 6.315.214,26 euros, dels quals el menor és a Sant Jaume de Frontanyà i el més gran al Consell Comarcal", amb 1.969.293,24 euros. Font ha indicat que "cal tenir en compte que manquen els municipis següents (que no han passat la informació): Berga, Puig-reig, Santa Maria de Merlès, Sant Julià de Cerdanyola, la Quar i Olvan".

David Font ha explicat que "part del deute contret està en la plurianualitat del 2016 (és a dir, un dret de cobrament concret d'un ajuntament es pot pagar en 3 anualitats consecutives), per la qual cosa encar estaria dins el termini de pagament".

Hi va afegir que "cal posar en valor la feina feta per 25 ajuntaments i el mateix Consell Comarcal de 'fer els deures'", i va matisar que han pogut traslladar al Govern "la situació i preocupació" per cobrar d'aquells ajuntaments que els han donat les dades, "mentre que altres no ens han facilitat cap tipus d'informació i, per tant, no hem pogut disposar del detall de temes pendents. Nosaltres podem interlocutar en nom de qui col·labora, no de qui més crida".