Després d´anys de reivindicacions per aconseguir preservar l´espai natural de la riera de Merlès i de només uns mesos del començament de l´aplicació de les primeres mesures encaminades a assolir aquest objectiu, toca fer balanç. Tot i que al projecte encara li falta un llarg camí per recórrer, la majoria dels agents implicats en la redacció del full de ruta estan satisfets dels primers resultats obtinguts.

Un dels polítics que s´han implicat més en aquesta iniciativa, l´alcalde de Borredà, Joan Roma, explica que les mesures aplicades fins ara, com ara cedir la competència sancionadora als Mossos d´Esquadra en les zones de la riera a les quals els vehicles poden accedir, «han tingut els efectes positius que s´esperaven». Roma també considera que les tasques de vigilància han ajudat a reduir la presència humana.

Eva Boixadé, regidora i exalcaldessa de Lluçà, ha estat molt implicada en el procés de negociació de les propostes que s´inclouen en el calendari d´accions que es duran a terme en els propers mesos a la riera. «Ara no ho observo tot de tan a prop com abans, però considero que, de moment, els compromisos signats per tots s´estan complint», reflexiona.

Des del seu punt de vista, Boixadé seria més contundent en la posada en marxa de les mesures. «Voldria que s´agilitzessin els acords perquè es van aprovar fa molt de temps», afirma. A més a més, defensa que tots els actors implicats en el projecte, sobretot els representants de les institucions públiques, haurien d´actuar amb més determinació per a la protecció dels espais naturals.

Roma comparteix aquest punt de vista. «S´ha de tenir en compte que la riera de Merlès és un indret protegit. En conseqüència, s´hi ha de reduir la presència humana i les activitats que comporta», explica. En aquest sentit, sosté que ens hem d´emmirallar en algunes de les solucions a què s´ha arribat en les darreres dècades per protegir el Parc Nacional d´Aigüestortes.

Lleis per protegir la riera

L´alcalde de Borredà argumenta que, per protegir el parc d´una manera eficient, caldrà establir, en primer lloc, unes ordenances compartides per tots els ajuntaments de la llera de la riera. «Aquest text, que definirà quines activitats s´hi podran fer i quines no, es començarà a redactar d´aquí a 15 dies i al principi de l´estiu ja s´aplicarà», assegura. Segons el seu parer, el tram protegit haurà de ser forçosament la totalitat de la riera. «Hem de protegir tant el naixement del torrent, a Sant Jaume de Frontanyà, com el punt on mor, a Gaià», recalca.

Malgrat els avenços, el conjunt de mesures que formen el full de ruta tardaran encara uns quants anys a tenir una incidència efectiva en el territori. «Les idees són bones, però són de llarg recorregut», apunta Roma, que afegeix que els problemes «no es podran resoldre en 2 o 3 anys. «Per tenir la zona ordenada», pensa, «caldran com a mínim entre 5 i 6 anys».

Eduard Barcons, gerent de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà, justifica la lentitud del projecte amb l´argument que es tracta d´«un pas històric» llarg de fer, «com una marató».