Més de 300 joves reflexionen sobre seguretat viària a Berga

La plaça de Sant Pere ha acollit ponències i un simulacre per conscienciar sobre els perills de la conducció

11.03.2016 | 07:49
Més de 300 joves reflexionen sobre seguretat viària a Berga

Conductàlia, la jornada de seguretat viària organitzada pel Montepio de Conductors, ha arribat aquest dimecres per segona vegada a Berga i ha reunit més de 300 joves estudiants de 4t d'ESO d'arreu de la comarca. Primer, el Teatre Municipal ha acollit una escena inicial simulant un accident, que ha donat pas a la presentació de l'acte, els parlaments inaugurals, l'entrega del primer Conductàlia, i ponències a càrrec de cossos d'emergències i seguretat i víctimes d'accident de trànsit. Després, els joves s'han traslladat a la plaça Sant Pere on han assistit a un simulacre d'accident.

Com a novetat, enguany l'activitat al Teatre Municipal ha començat amb un simulació d'un accident sobre l'escenari, amb la participació de SEM, Mossos i Bombers, en què un jove mor com a conseqüència de no dur el cinturó de seguretat. L'escena s'ha acabat amb l'aparició dels pares de la víctima i la seva desesperada reacció en saber la notícia.

Després, en les ponències, tots els participants han coincidit en la importància de prestar atenció, conduir en òptimes condiciones i les millors mesures de seguretat, ser conscients dels riscos i conduir amb responsabilitat. S'ha recomanat als conductors de motocicletes, per exemple, ser molt curosos en dur el casc lligat, roba i calçat amb protecció, guants, no usar mai el mòbil ni els auriculars quan s'està conduint o es va a creuar un pas de vianants a peu, i dir un no rotund a conduir quan s'ha begut o s'està massa cansat.

Els testimonis més emotius han estat els de dues víctimes d'accidents de trànsit, que han explicat com van viure els efectes de l'accident i les conseqüències que van tenir en el seu entorn. En un dels casos, la jove va amb cadira de rodes des de fa 9 anys per una lesió medul·lar. L'altra testimoni va perdre el marit, la filla i els sogres en un accident.

També hi ha hagut ponents en representació del Servei Català de Trànsit, la Policia Local de Berga, Mossos d'Esquadra, Institut Guttmann i l'Associació Stop Accidentes Catalunya. La jornada ha comptat també amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga i l'Agrupació Teatral La Farsa.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha destacat precisament aquest treball transversal i col·laboratiu de diferents entitats al Conductàlia «per treballar per a la prevenció en matèria d'accidents».

L'acte al Teatre ha estat clos per Rafel Olmos, sotsdirector general de Seguretat Viària, que ha destacat la important incidència de l'ús del mòbil com a causa d'accidents i ha donat una dada aclaparadora: cada any moren a l'any arreu del món 550.000 persones per guerres; 850.000 per assassinats i suïcidis; i 1.300.000 per accidents de trànsit.

El primer Concurs Conductàlia per a l'IES Pere Fontdevila de Gironella

Enguany, Conductàlia ha convocat per primera vegada un certamen de vídeo entre els instituts de la comarca perquè presentessin treballs relacionats amb la seguretat viària. Els guanyadors, que han rebut el premi de mans de Llorenç Juanola, president del Montepio, han estat Ariadna Colillas, Judit Jubany i Oriol Segura, de l'IES Pere Fontdevila Gironella.

El vídeo guanyador fa repàs, de forma molt emotiva, a diversos moments quotidians de la vida d'una jove que, al final de l'audiovisual, es revela que ha mort d'accident de trànsit.

Simulacre a la plaça Sant Pere

Com ja es va fer l'any passat, després del torn de ponències al Teatre, els joves s'han desplaçat fins a la plaça Sant Pere on han pogut assistir a un simulacre d'accident de trànsit d'una motocicleta, amb dos ferits. Durant el simulacre, els participants al Conductàlia han pogut veure com actuen i es comuniquen els diferents cossos d'emergències i seguretat davant una situació d'aquest tipus.

L'acte s'ha acabat amb una foto de família

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Assistents a l'exposició.
El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Vicenç Massana trenca amb el PSC i s'alinea amb l'oposició, tot i que no deixa el seu grup ni l'acta

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Enllaços recomanats: Premis cinema