Després de la reunió mantinguda amb els representants de l’Associació de Berguedà Verd, Montserrat Barniol ha explicat a Regió7 que ara estudiaran com dur a terme una actuació per combatre la processionària al Berguedà i també a comarques veïnes de la Catalunya central que no ha detallat. Seria ja de cara a la tardor perquè és l’època de l’any més propicia per matar les larves quan aquestes es troben en els seus primers estadis de desenvolupament. Segons Barniol l’escull és saber els diners de què disposarà el Govern per destinar a aquesta actuació. «Encara no tenim números sobre la taula» va precisar.

Montserrat Barniol ha recordat que el 2015, la Generalitat ja va tractar 7.000 hectàrees afectades per la processionària a les comarques del Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès i l’Alta Ribagorça. «Al Berguedà no es va poder actuar per raons pressupostàries» va matisar. Barniol va dir que «el que hauríem de mirar és si aquest any podem arribar a aquesta ampliació de pressupost per poder arribar» a les zones més afectades les que pateixen un nivell de grau 3 i 4, els màxims. Aquests elevats graus d’afectació els pateixen 10.000 hectàrees d’un total de 20.300 afectades per la plaga dels propietaris de l’Associació Berguedà Verd.

La Generalitat fa els tractaments a les que considera les zones més afectades amb l’objectiu de «rebaixar les poblacions d’aquesta plaga». L’hiver pasat la plaga afectava 96.000 hectàrees al país.