Operaris de les brigades municipal de l'Ajuntament de Berga estan recol·locat aquest dilluns les dues plaques que la setmana passada van retirar membres de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat

Treballadors del consistori han recollit aquest matí de la delegació a Berga del diari Regió7, la placa dedicada a Mossèn Armengou que hi romania des del 8 de març quan representants de l'entitat esmentada la hi van dipositar embolicada com si fos un paquet convencional.

Un parell d'operaris s'han endut la pesada placa feta de ceràmica amb un marc de ferro i se l'han emportat a la plaça sense urbanitzar que hi ha sota l'edifici de l'escola de la Llar. Un cop allà l'han collat al pal metàl·lic amb cargols deixant-lo com estava abans que fos retirat.

Tal i com ja va informar Regió7 en el seu moment, l'entitat anarquista de Berga Columna Terra i Llibertat ha retirat dues plaques, una d'un carrer i l'altre d´una plaça de la ciutat «als quals cal un canvi de nom». L'entitat esmentada va dipositar, dimarts 8 de març, a la delegació de Regió7 a Berga, la pesada placa de la plaça de Mossèn Josep Armengou i a les oficines del consistori berguedà hi va deixar la del carrer Mossèn Espelt.

Fonts del centre han explicat a aquest diari que han retirat la de la plaça Mossèn Armengou pel seu passat «col·laboracionista amb el règim franquista» i van afegir que havia estat capellà castrense i que «va entrar a Berga amb les tropes franquistes» enguany farà 77 anys. També l'acusen de «racista». Pel que fa a mossèn Espelt, fonts de l´Ateneu Columna Terra i Llibertat han explicat que en una entrevista que van fer el seu dia a l´anarquista berguedà Ramonet Xic aquest va acusar el capellà «d'abusar de menors» i «d'haver deixat embarassada una menor».

En un comunicat enganxat a la placa dipositada, dimarts 8 de març, a l´oficina d´aquest diari a la ciutat, fonts de l´Ateneu van recordar que «les anarquistes de Berga hem homenatjat des de sempre els revolucionaris oblidats i ho seguirem fent. Ara, però, exigim que també sigui l'Ajuntament que es posicioni reconeixement els exclosos de la història».

Les mateixes fonts han dit que es tracta d'una acció simbòlica per donar suport a la campanya del Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs que el novembre passat va proposar el canvi de noms de carrers perquè el nomenclàtor incorpori el nom de lluitadors contra el feixisme o d´activistes obrers i socials. Dimarts 8 de març, el grup de CiU, a l´oposició, va condemnar el fet, i va reclamar al govern de la CUP -que no es va pronunciar públicament-, que reposi «immediatament» les plaques i apliqui l´ordenança del civisme per «sancionar aquests fets».

Es van afegir a aquesta petició ERC i PSC de Berga així com les associacions de veïns.