El fred, el vent i la pluja fina que va començar a caure al migdia al Berguedà no van impedir que Bagà pogués celebrar ahir els primers actes de la vuitena edició de les Jornades Templeres, que s'allargaran fins demà a primera hora de la tarda.

A les deu del matí, una xocolatada popular va donar el tret de sortida a la festa. Refets ja del mal temps, els cavallers templers van aplegar-se a la plaça porxada de Galceran de Pinós, al centre de la vila, per entrenar-se per al camp de batalla. Després de protegir-se el cap amb el capmall, el pit amb la gonella i el perpunt, i tot el cos amb l'escut de l'orde, van empunyar l'espasa i van encarar-la amenaçadorament contra l'enemic. La cornamusa eixordadora del músic baganès Francesc Quintana i els timbals dels nens de l'Escola infantil de música de Bagà van omplir la plaça de melodies i ritmes medievals.

Un cop acabat l'entrenament dels templers, l'historiador Pere Cascante va explicar als visitants com era Bagà fa 800 anys. La ruta guiada, que va sortir de l'església de Sant Esteve, va recórrer els carrers més antics de la vila.