La celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt també tindrà certamen literari. Com ja va passar durant les festes de la coronació el 1916, i en el 50è i 75è aniversari de l'efemèride (el 1966 i el 1991), la comissió organitzadora ha apostat per mantenir aquesta activitat cultural que canvia de format «amb un peu a la tradició però pensant en l'actualitat» amb l'objectiu de captar la màxima participació possible.

Es tracta d'un concurs literari a nivell dels Països Catalans que busca obres literàries inèdites a l'entorn de Queralt i qualsevol de les seves vessants. Per aconseguir una elevada participació, els organitzadors han decidit canviar el format i abandonar el que fins ara havien estat els Jocs Florals (convocats en les passades edicions) per reformular-lo en un certamen literari amb llibertat temàtica i d'estils amb dues categories diferenciades: la de poesia i la de prosa. Dins d'aquests dos grans blocs, es distingiran, en el cas de la categoria de poesia, obres sobre la Mare de Déu de Queralt i obres sobre Queralt de temàtica lliure. Pel que fa a la categoria de prosa, es podran presentar obres narratives de ficció o bé obres de prosa de no ficció o assaig. Tal i com ha explicat Jaume Huch, membre del jurat, «es deixa total llibertat temàtica i de gènere perquè tothom s'hi senti convidat a participar-hi». En aquest sentit, espera que el fet de ser un certamen «obert i plural» cridi l'interès de poetes i escriptors de la comarca però també de lletrats d'arreu dels Països Catalans. De fet, ha recordat, l'objectiu és que «poetes i escriptors se sumin al centenari de la Mare de Déu».

Els organitzadors esperen una bona acollida d'aquesta activitat cultural que té Queralt com a centre d'interès. Més enllà de ser una proposta oberta pel que fa la temàtica, també n'han destacat la importància de la dotació econòmica del premi. Tal i com ha explicat Xavier Güell, membre de Queralt 2016, l'empresa berguedana Liven ha apostat per finançar el certamen amb una dotació de 2.000 euros. D'aquesta manera, els guanyadors de cada categoria (un de prosa i un de poesia) opten a endur-se 1.000 euros.

Els treballs s'han de presentar a les dependències de l'Arxiu Històric Comarcal del Berguedà fins el 30 de juny i les bases es poden consultar al web www.queralt2016.com. Les obres guanyadores, tal i com ha recordat Xavier Pedrals, director de l'Arxiu, poden ser recollides en un llibre tal i com s'havia fet en les edicions passades dels Jocs Florals.

El jurat estarà presidit per Climent Forner, i estarà integrat per Maria Estruch, Quirze Grifell, Jaume Huch, Ramon Mujal i Joan Tuneu, com a membres del Grup de Viver, i per Xavier Güell, membre de Queralt 2016.

Els premis es donaran a conèixer el 8 de setembre d'enguany en el marc d'una vetllada literària i musical.