«Estem contents de la resposta que hem tingut aquest primer any de funcionament, l´acollida de les activitats que hem anat promocionant ha estat bona». Amb aquestes paraules fa balanç del primer any de vida de la biblioteca de Gironella (estrenada el 21 de març del 2015) el seu director, Francesc Puig. Amb tot, matisa que els primers 365 dies de vida d´aquest equipament, llargament reivindicat pel poble, encara no són un temps suficient per haver consolidat el servei, per bé que assegura que s´està treballant amb pas ferm en aquesta línia.

Aquest primer any de vida la biblioteca de Gironella ha rebut 30.808 visitants amb una mitjana diària de 122 visitants, ha ofert 1.330 hores de servei, té 1.100 usuaris inscrits i 4.176 usuaris del servei de préstec. Ha prestat 11.916 documents, i ha tingut 3.395 usuaris dels serveis d´Internet i ofimàtica. Ha rebut 17 visites escolars i ha acollit 13 sessions del club de lectura i 7 sessions de l´hora del conte, segons les dades facilitades pels responsables de l´equipament.

En declaracions a aquest diari, el director de la biblioteca ha recordat que aquest centre «ha nascut amb el concepte d´una biblioteca moderna», amb una sala d´actes independents amb una aula de suport per fer-hi les sessions del club de lectura, o fer-hi treballs en grup, i una aula multimèdia. Segons ha explicat Francesc Puig, «tots aquests espais donen un valor afegit per fer més projectes i activitats». En aquest sentit ha dit que en aquest primer any de vida han arrencat moltes activitats però matisa que «no podem abaixar la guàrdia, si ens haguéssim de refiar del públic tradicional d´una biblioteca» no es rendibilitzaria l´edifici. Per això diu que la gran aposta és fer-hi activitats que donin valor afegit per tal que la biblioteca sigui «un motor cultural» i aconseguir que la gent hi vagi. El director del centre, Francesc Puig, ha dit que l´edifici de la biblioteca va suposar una important inversió de diners públics i que «la nostra feina és rendibilitzar-lo al màxim». Puig assenyala que «estem en aquesta línia, les activitats que oferim tenen bona resposta». El responsable del centre ha exposat que ofereixen diferents clubs de lectura: de novel·la, poesia, teatre i filosofia, també tenen un grup de lectura en veu alta i dos grups de conversa, un en anglès i l´altre de francès.

Francesc Puig opina que «si dones oferta hi ha resposta per part del públic». Amb tot, admet que «potser encara ens falta arribar a certs sectors de la població» i estendre´s entre tota la societat. En aquest sentit, ha dit que «un any potser no és temps suficient per consolidar aquest servei».

La biblioteca de Gironella ocupa 1.000 metres quadrats distribuïts en dues plantes. Disposa d´una sala d´actes i espais específics per a públic juvenil i adult. Va néixer amb un fons de 25.000 volums, que duplicaven els 13.000 que hi havia fins aleshores a la biblioteca de l´IES Pere Fontdevila.