L'Ajuntament d'Avià impulsa la modificació del pla especial urbanístic per facilitar que les masies del municipi puguin convertir-se en cases de turisme rural. El darrer ple municipal va aprovar el primer tràmit per aconseguir ampliar els usos de les masies del poble amb l'objectiu de permetre als seus propietaris trobar noves sortides en el cas que hi estiguin interessats.

Així ho ha explicat a Regió7 Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià, que ha assegurat que ja fa mesos que tenen damunt la taula aquest projecte després de diverses peticions d'alguns veïns i de l'interès que també hi veuen des del mateix equip de govern. Segons Canal, de les 108 masies que hi ha registrades a Avià, actualment només una dotzena poden funcionar com a casa de turisme rural, un permís que han demanat a títol individual els propietaris que hi estaven interessats.

L'objectiu, però, és que, amb aquesta modificació que tot just ara s'inicia, totes les construccions d'aquesta tipologia puguin dedicar-s'hi. L'alcaldessa ha detallat que "aquesta iniciativa servirà per facilitar el tràmit als particulars. Es farà de manera conjunta perquè tingui validesa a totes les masies del municipi".

Ha comentat que és una acció per "optimitzar la feina i ajudar els veïns perquè no hagin de fer aquest procediment un per un". Així doncs, la modificació "tindrà efecte a la totalitat de les masies i, a partir d'aquí, qui vulgui podrà demanar la llicència d'activitat, i qui no, doncs no passarà res".

Segons ha detallat Canal, actualment la majoria de les masies del municipi tenen atribuïts els usos agrícoles i ramaders "de qualsevol casa de pagès", als quals, en els propers mesos, s'espera que pugui afegir-s'hi el de casa de turisme rural que els permeti desenvolupar una nova activitat, "com a complement del seu dia a dia a pagès o com a sortida per a aquells que ja no vulguin dedicar-se a la pagesia". L'alcaldessa assegura que "cada vegada hi ha més complicacions per als que viuen d'aquest sector i és una manera, des d'Avià, on ens toca de prop el tema, d'incentivar els veïns que continuïn residint a les seves masies i no abandonin el municipi, i que a més puguin generar una nova activitat econòmica".

Canal ja ha advertit que, tot i que la proposta s'hagi impulsat des del consistori, és la comissió territorial d'urbanisme qui ha d'estudiar el tema i aprovar-lo. De totes maneres, espera que no hi hagi cap problema i pugui tirar endavant sense cap impediment, "ja que és una proposta que no suposa cap modificació pel que fa a territori ni comporta la construcció de noves cases, sinó que simplement es limita a afegir nous usos a les masies que ja existeixen".

L'actual equip de govern creu que "la pagesia està castigada i costa, cada vegada més, que la gent vulgui dedicar-s'hi. Amb això l'únic que pretenem és posar les coses més fàcils i intentar generar activitat aprofitant els recursos que ja es tenen". En aquest sentit, creu que aquesta és una bona iniciativa tenint en compte que des de la comarca del Berguedà es treballa per convertir-se en un referent en el sector del turisme familiar i de natura.