Un equip de biòlegs ha descobert una nova espècie de planta endèmica al parc natural del Cadí-Moixeró. Es tracta de l'Alchemilla cadinensis, una planta de la família de les rosàcies només coneguda fins ara al Cadí, que creix en congestes. Aquesta espècie s'afegeix a les 150 que només es troben a Catalunya. El descobriment, que s'ha publicat a la revista científica Willdenowia -editada pel Jardí Botànic i Museu Botànic de Berlín, l'han fet els biòlegs Pere Aymerich i Llorenç Sáez.

Els científics alerten del perill de desaparició d'aquesta espècie a causa del canvi climàtic, ja que viu en zones on la neu no es fon fins gairebé a l'estiu i l'augment de temperatures representa una amenaça.

Segons conclou l'estudi, es tracta d'una espècie potencialment amenaçada per la singularitat del seu hàbitat, ja que les congestes són llocs on la neu no es fon fins a la primavera avançada o a l'estiu. Per això, el canvi climàtic representa una amenaça, ja que un increment de les temperatures podria reduir l'hàbitat d'aquesta planta i la seva població. De moment, la planta només s'ha identificat en tres punts concrets del parc, en pocs metres quadrats de superfície.

El gènere Alchemilla comprèn en total unes 500 espècies a tot Europa, de les quals només una desena estan lligades a les congestes. Més de 50 espècies es troben als Pirineus, i la majoria viuen, sobretot, en prats i clarianes del bosc.